Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menneskelige engler på himmelen

Fredag, 28. mai, 66. bombedag. Det var skybrudd med bomber i natt. 53 bomber bare over Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen dumme som falt hvor de falt. Og noen intelligente som først stakk innom nabolaget for å spørre om veien til de riktige målene.

Kongressen sier at angrepet på Jugoslavia ikke er krigshandlinger, bare militære aksjoner for å fremme humanitære aktiviteter. Derfor behøver Clinton ikke tillatelse fra Kongressen for bakkekrig. Senatet sier det samme. Joschka Fischer sier at Tyskland ikke skal skape problemer for NATO hvis NATO går til bakkeangrep uten vedtak fra Sikkerhetsrådet. Russland kommer ikke til å støtte noen uttalelse fra Sikkerhetsrådet hvis NATO ikke stopper bombingen. Og Krigsforbryterdomstolen i Haag har reist tiltale mot Milosevic og fire til.

USA vil altså ikke ha noen fredelig løsning. Ifølge Bouthros-Ghali er Madeleine Albrights utenrikspolitiske trosbekjennelse at man ikke skal bruke diplomati hvis man kan oppnå noe med makt.

Fra mørket faller til morgenen kommer er gatene tomme. Men himmelen er full av lyse prikker som haster hit og dit. Menneskelig engel på oppdrag. Vi kommer til å få nakkesleng av å se opp hver gang de kommer rett over oss.

Om dagen er gatene fulle av mennesker. Det man ikke finner i butikkene, finner man hos gateselgere. Barna trenger mest omkring en som selger hvalper og hareunger. Pensjonister spiller sjakk i parkene og snakker om pensjonen som ikke kommer. Gatemusikanter spiller alt, fra folkemusikk over jazz til klassisk fløyte.

Det er tid for mer og mest. Menn i alle aldre er mer uniformert enn vanlig. Kvinner virker mer bekymret enn i fjor. Jenter er vakrere enn noen vår tidligere (, men det er vel bare mitt subjektive syn). Barna skvetter mer enn noen gang for alle sterke lyder. Og Jamie Seha skryter av 741 tokt, mest siden angrepet begynte, før natta har falt.

En av NATO-generalene skal ha sagt at Milosevic kan presses raskt ved å jevne med jorda en halv kvadratkilometer av Beograds sentrum. Historien om bakeren og smeden er blitt pensum på West Point.

I avisene står nå lister over kilder, vannspringer og fontener med drikkbart vann. Vannførende lag er blitt rystet av de store bombene. Giftige stoffer fra nedbombede oljelagre, trafostasjoner og andre mål har nå sivet ned til grunnvannet. Vann fra vannverket som har stått lengre enn tre døgn bør man fosskoke i minst 20 minutter. Hvis det finnes strøm. Men giftige stoffer kan ikke kokes bort.

I Bonn snakker de om en stabilitetspakt for Sørøst-Europa når krigen er over. Det finnes en vits om en bosnisk hare som svømmer panisk over elva Drina og går i land i Serbia. De serbiske harene spør ham hva det er han flykter fra.

- De driver og kastrerer bjørner der, svarer han.

- Men du er da en hare, du!

- Ja, men tror du jeg får forklart dem dét!

Englene flyr igjen over himmelen i måneskinnet. For at vi skal se dem, slokker de lyset med en gang.