Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Menneskeliv foran dyrevelferd. Det var ikke aktuelt å dykke etter geparden

Dramatiske minutter da verdens raskeste villdyr gikk gjennom isen i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for Dyreparken i Kristiansand sto i løpende telefonkontakt med dyrepasserne på jobb de dramatiske minuttene etter at geparden Kito ble observert mer eller mindre hjelpeløs mellom isflakene i lufteområdet utenfor huset der det fire år gamle kjempekatt-dyret bor sammen med sine to brødre.

- Dette er ingen pusekatter, og vi lar dem leve mest mulig uten nærkontakt med mennesker. Våre ansatte går ikke inn til dem i det daglige, og vi kom raskt fram til at menneskeliv skulle prioriteres foran dyrevelferd.

- Derfor var det ikke aktuelt for dyrepasserne å hoppe ut i det iskalde vannet og ta fysisk grep rundt geparden, sier adm. direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken til Dagbladet fra hytta på Hovden.

Gepard - også kjent som Dyrerikets Formel 1 - er verdens raskeste dyr på landjorda med en fart på over 100 kilometer i timen. De kan svømme, men bader ikke frivillig, i motsetning til tigre - etter dyreparksjefens erfaringer.

Gjest meldte fra
Det var en gjest i dyreparken som oppdaget geparden noen minutter før klokka 15.30 i en råk, uten mulighet til å karre seg på fast is eller grunn.

Det var NRK som først meldte om dramaet i dyreparken.

Løsningen ble å slå flere hull i isen med en stige slik at geparden kunne komme nærmere land. Etterhvert fikk den tak i et tau, klamret seg fast til stigen og kommet seg opp på  isen.

- Våre dyrepassere og en veterinær ble likevel bekymret selv om den ble reddet fra å drukne. Den la seg rett ned på bakken og var svært forkommet. Vannet var iskaldt, og den hadde vært uti et kvarter eller kanskje noen minutter mindre, slik jeg har forstått. Det var bare fem-seks plussgrader på land. Etterhvert fikk dyrepasserne lokket Kito til innhegningen og huset der de to brødrene ventet. Der er det 25 varmegrader, og etter en halvtimes tid begynte geparden å ta til seg næring og stelle seg selv. Så vi håper og tror det har gått bra, sier Aamot.

Alarm over hele dyreparken
Han berømmer gjesten som varslet og de ansattes raske reaksjon.

- Vi har et alarmsystem som varsler alle på jobb når det skjer noe alvorlig, og det fungerte som det skal. Ti ansatte var på plass ganske umiddelbart, slik jeg har fått fortalt, sier sjefen fra hytta.

Dyreparken har fem geparder i tre innhegninger.

En eldre hann og en hunn bor hver for seg, og de tre brødrene, som kom fra dyreparken i Borås i Sverige for to år siden, bor i samme hus.

Det har aldri vært noe problem å lufte dem om sommeren.

Går rundt vann
- Da går de rundt vannet i lufteområdet. Men etter at det frøys på, har de ansatte lagt merke til at de vil teste isen. Av frykt for at de skulle gå gjennom, vurderte de vakthavende at isen i morges bare var trygg for en av dem.

- Derfor ble bare en sluppet om gangen. Men det har blitt varmere utover dagen, og isen var ikke trygg nok likevel, sier dyreparksjefen.

Som er glad for at det ser ut til å ha gått bra etter noen dramatiske minutter.

En voksen gepard veier normalt opp mot 60 - 70 kilo.

    

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram