OKKUPASJON: Prorussiske okkupanter har tatt kontroll over store deler av Donetsk-provinsen i Øst-Ukraina. Det kan presse fram til dannelsen av en føderasjon. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY  KRAVTSOV
OKKUPASJON: Prorussiske okkupanter har tatt kontroll over store deler av Donetsk-provinsen i Øst-Ukraina. Det kan presse fram til dannelsen av en føderasjon. Foto: AFP PHOTO/ ALEXEY KRAVTSOVVis mer

- Menneskene i Øst-Ukraina tvinger fram tilstanden russerne ønsker seg

Tidligere forsvarssjef og general Sverre Diesen, tror ikke Russland er interessert i en innmarsj i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Ukrainske myndigheter ga de pro-russiske separatistene frist til i går morgen til å gi opp de mange okkuperte bygningene øst i landet.

De bevæpnede separatistgruppene har imidlertid holdt stand, og har blitt møtt med advarsler om antiterroroperasjoner og militær intervensjon fra ukrainske myndigheter. Samtidig ba separatistlederne Vladimir Putin om å personlig rette blikket mot Øst-Ukraina og hjelpe separatistene.

- Ikke nødvendig - Jeg tror ikke Russland er interessert i noen innmarsj i Øst-Ukraina. Øst-Ukraina er et mye større område enn Krim og vanskeligere å avgrense. Med en innmarsj vil Russland utsette seg for voldsom internasjonal fordømmelse. Jeg tror heller ikke en russisk innmarsj vil være nødvendig. Menneskene i Øst-Ukraina er fullstendig i stand til å fremme de tilstandene Russland ønsker seg, sier Sverre Diesen til Dagbladet.

Diesen tror ikke det vil være aktuelt at FNs fredsbevarende styrker vil blande seg inn i Ukraina, på tross av regjeringens invitasjon.

- De vil i så fall trenge mandat fra sikkerhetsrådet. Det er helt uaktuelt scenario når Russland har vetorett, sier han.

- Kan tvinge fram folkeavstemning Torsdag møtes ukrainske myndigheter og Russland med USA og EU til stede. På agendaen vil spørsmål som russisk anerkjennelse av den nye ledelsen i Kiev stå. I tillegg til selve krigshissingen vil en føderalisering av Ukraina og russisk som annet språk høyst sannsynlig bli tema.

- Folket i Øst-Ukraina kan tvinge fram folkeavstemning og en føderalisering av Ukraina. Da er det snakk om russisk språk og en betydelig autonomi i regionen, sier Diesen.

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt er ekspert på russisk og ukrainsk politikk. Han tror opptrappingen skjer for å legge press på ukrainske myndigheter. Samtidig frykter han en blodig konflikt mellom pro-russiske demonstranter og ukrainske myndigheter.

- Dette skjer for å legge press mot Ukraina fram mot torsdagens forhandlinger som skal være i Geneve. Det kan virke som om Russland ønsker å oppnå en hel del ved forhandlingene. Desto svakere ukrainske myndigheter er nå, desto bedre for Russland, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Risikerer ikke opptrapning Ukrainas president Oleksandr Turtsjynovs åpnet for en folkeavstemning om Ukrainas framtid. Amerikanske myndigheter utstedte også en lånegaranti på én milliard dollar til Ukraina.

EU bestemte seg for å bidra med økonomisk støtte til landet, samtidig som de styrket sanksjonene mot Russland.

Ifølge en amerikansk diplomat vurderte også USA å bevæpne ukrainske styrker. Dette ble avvist på en pressekonferanse av Det hvite hus i går kveld.

Det ble også avslørt at et russisk jagerfly hadde sirkulert rundt et amerikansk krigsskip i Svartehavet i halvannen time lørdag.

- Amerikanerne er innstilt på å vise at de ikke har tenkt å føre en politikk som tar særlig hensyn til russerne. Men dette er ikke viktig nok for amerikanerne til at de vil risikere en opptrapping eller bli innblandet selv. De sender et klart signal om at de gjør hva de har rett til i internasjonalt farvann og luftrom, sier Diesen.

TROR IKKE PÅ INNMARSJ: Tidligere forsvarssjef, general Sverre Diesen, tror tror ikke Russland er interessert i en innmarsj i Ukraina. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TROR IKKE PÅ INNMARSJ: Tidligere forsvarssjef, general Sverre Diesen, tror tror ikke Russland er interessert i en innmarsj i Ukraina. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer