- Mennesker blør og dør

NAIROBI (AP/Dagbladet): En ny, mystisk sykdom herjer i Afrika. Mennesker blør fra munn og nese før de dør. Sykdommen rammer også husdyr. Legene har ennå ikke klart å sette navn på sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdommen har slått til i de nordøstlige delene av Kenya, hvor 217 mennesker allerede skal være døde. Samtidig er 42 mennesker døde av sykdommen i nabolandet Somalia.

I begge land har sykdommen brutt ut i områder som ligger langs elver. Symptomene er høy feber, diaré, oppkast og blod fra nese og munn. Husdyr som dør, blør på samme måte, heter det i rapportene.

- Det bekymrer oss at både mennesker og dyr dør av denne sykdommen, sier Dauglas Klaucke, som representerer Verdens helseorganisasjon i Kenya.

I første omgang trodde legene i området at det dreide seg om malaria, en tropesykdom som er høyst vanlig i Kenya og i Somalia. Men de måtte revurdere diagnosen da husdyrene også døde av sykdommen, fordi malaria ikke rammer dyr.

De aktuelle områdene har i den siste tida opplevde oversvømmelser, og legene tror at ett eller annet kan ha forgiftet drikkevannet.
- Men foreløpig vet vi ingenting om denne sykdommen og årsaken til den, sier Klaucke.

<B>MYSTISK SYKDOM:</B> Blodprøver fra de døde testes nå på laboratorier i Kenya, men foreløpig vet ikke legene hva slags sykdom det dreier seg om.