- Mennesker er ikke haimat

Olivia Symcox stoler på at hvithaiene skjønner at hun ikke er mat. Se henne direkte på Dagbladet.no fra midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se og diskuter haiforsøkene direkte i Dagbladets haistudio fra midnatt!

(Dagbladet): - Haier er dødelige rovdyr, det må man aldri glemme, men mennesker er ikke på menyen deres, sier Olivia Symcox til Dagbladet.

Sørafrikanske Olivia er en av dykkerne som natt til lørdag skal delta i National Geographic Channels (NGC) unike haieksperimenter. Gjennom en rekke forsøk, skal Olivia og andre erfarne dykkere finne ut hva som trigger angrep hos tigerhaier, blåhaier, oksehodehaier og ikke minst hvithaier.

Dagbladet.no vil sende forsøkene direkte fra klokka 00:15 til 05:00 natt til lørdag. Vi vil ha haistudio oppe, der du uredigert får se haiforsøkene, samt diskutere med andre haientusiaster. For ordens skyld: Angriper en av haiene under direktesendingen, vil NGC sette over til studio, der blant andre tidligere haiofre er til stede for å kommentere.

DYKKER: Olivia Symcox har dykket med haier i over åtte år. Hun har hundrevis av haidykk bak seg. Natt til lørdag skal hennes dykk for første gang sendes direkte til hele verden og det gjør henne ekstra nervøs. Hun vet heller ikke alt hva som skal gjøres under det direktesendte showet, sier hun til Dagbladet. Foto: National Geographic Channel
DYKKER: Olivia Symcox har dykket med haier i over åtte år. Hun har hundrevis av haidykk bak seg. Natt til lørdag skal hennes dykk for første gang sendes direkte til hele verden og det gjør henne ekstra nervøs. Hun vet heller ikke alt hva som skal gjøres under det direktesendte showet, sier hun til Dagbladet. Foto: National Geographic Channel Vis mer

Nettopp det at forsøkene skal sendes direkte, gjør Olivia ekstra spent.

- Det blir veldig spesielt at alt sendes direkte. Jeg kjenner heller ikke til alle forsøkene vi skal gjøre, men det er bare å glede seg. Det blir fantastiske bilder og siden det er om natta og morgenen, bør vi få med oss en nydelig soloppgang til slutt.

Slik unngår du å bli spist Olivia er trygg på at haiene ikke vil angripe henne, selv om man som kjent aldri kan vite med rovdyr.

- Jeg håper vi kan avkrefte myter og erstatte frykten folk har for haier med beundring for disse fantastiske dyrene. Vi kommer også til å besvare en rekke spørsmål surfere og vanlige badeturister har om haiangrep og hvordan man kan unngå at haier angriper, sier Olivia.

Olivia vokste opp med å surfe langs «haikysten» i Sør-Afrika, der nattas direktesending også vil bli tatt opp. Hun var livredd for haier helt til hun for åtte år siden gjennomførte et dykk med tigerhaier.

Frykter det ukjente - Det forandret livet mitt, jeg mistet pusten da de svømte rett opp til meg og begynte å sirkle rundt meg. De var så vakre, og etter det har jeg gjennomført hundrevis av dykk med haier.

- Har du aldri vært redd for dem?

- Jeg har aldri vært så nervøs og redd i hele mitt liv som timene før jeg skulle gjennomføre mitt første dykk med hvithaier. Pulsen gikk i 200 og jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, men med en gang jeg kom meg ned i vannet sammen med de enorme rovdyrene, følte jeg meg som verdens mest priveligerte menneske. Frykten er størst for det ukjente, sier Olivia.

- Finnes det «slemme» og «snille» haier, noen som angriper mennesker og andre ikke?

- Det finnes ikke «slemme» haier, alle haier rovdyr som kan gjøre enorm skade på mennesker. Grunnen til at de velger å ikke gjøre det, er fordi de ikke ser på oss som mat. Noen ganger tar de feil og biter, men det er ikke vanlig, sier Olivia.

Utrydningstruet Totalt fiskes det 80-100 millioner haier hvert eneste år, noe som ikke er bærekraftig. Havets mest potente rovdyr står i fare for å bli utryddet på grunn av overfiske, det er det grimme bakteppet for National Geographic Channels direktesendte haiforsøk.

ERFAREN: Olivia Symcox har hundrevis av haidykk bak seg. Hun er spent foran morgendagens direktesending. Foto: NGC
ERFAREN: Olivia Symcox har hundrevis av haidykk bak seg. Hun er spent foran morgendagens direktesending. Foto: NGC Vis mer

Målet er å skape oppmerksomhet rundt haienes framtid og fjerne frykten for rovdyrene som regjerer alle verdens hav.

- Mange av haiene har arr, men det forteller oss ingenting om vi har med et aggressivt individ å gjøre. De fleste arrene vi ser stammer faktisk fra oss mennesker. Vi ser haier med skuddsår, stikkskader og fiskekroker som fortsatt henger fast i dem. Jeg håper virkelig at folk får øynene opp for hvor fantastiske dyr det er, sier Olivia, som flere tusen ganger har vært i nærkontakt med haier.

STORFISK: Natt til lørdag skal man blant annet finne ut om haier som spiser av slike fiskestimer, kan finne på å spise mennesker som befinner seg i nærheten. Foto: National Geographic Channel
STORFISK: Natt til lørdag skal man blant annet finne ut om haier som spiser av slike fiskestimer, kan finne på å spise mennesker som befinner seg i nærheten. Foto: National Geographic Channel Vis mer