Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mennesker kan bli prøve-kaniner

BERGEN (Dagbladet): - Dr. Arpad Pusztai er regelrett vingeklippet. Får ikke forskere gjøre jobben sin, blir mennesker prøvekaniner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier professor i biokjemi og molekylærbiologi Ian Pryme ved Universitetet i Bergen.

Han er en god venn av Dr. Arpad Pusztai, som fikk sparken fra sin forskerstilling etter å ha gått offentlig ut med sitt syn på genmanipulert mat.

Kraftig varsku

- Når en forsker som oppdager noe så alvorlig som at forsøksdyrene får mindre hjerne og lever av å spise genmanipulert mat blir forsøkt kneblet, er det grunn til å rope et kraftig varsku. Dette handler om at folk skal ha rett til å vite om det de spiser er skadelig eller ikke, sier Pryme.

Helseproblemer

Han forteller at Pusztai tar det som har skjedd svært tungt, og har fått helseproblemer etter at han fikk sparken.

Ifølge Pryme ble Pusztai gratulert av lederen for instituttet Pusztai var ansatt ved umiddelbart etter TV-opptredenen som kostet ham jobben. Et døgn senere var holdningen en helt annen.

Storkapital

Han sier også at forskerkollegiet er sikre på at sterke økonomiske krefter ligger bak.

- Resultatet kan bli at genmanipulert mat, som ikke er tilstrekkelig vitenskapelig testet, kommer på markedet. Det er det samme som å bruke mennesker som prøvekaniner. Jeg er overbevist om at det er storkapitalen som står bak dette, slår professoren fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media