Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Menneskerett med politisk reklame

Nå skal det avgjøres om norsk forbudet mot politisk TV-reklame er i strid med ytringsfriheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB): Er det norske forbudet mot politisk reklame i strid med ytringsfriheten? Spørsmålet reises i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i dag.

Det er Stavanger Aftenblad-eide TV Vest som har anket det norske forbudet inn for EMK, etter flere runder i det norske rettssystemet.

- Vi har ikke ambisjoner om store inntekter fra politisk TV-reklame, men det er det prinsipielle i saken som er viktig, sier multimedieredaktør i Aftenbladet multimedia, Per Fjeld, til NTB.

Fjeld var sjefsredaktør i TV Vest og ga grønt lys for tre reklamefilmer for Rogaland Pensjonistparti på lokal-TV-kanalen i 2003, for å utfordre forbudet.

Siden har TV-kanalen tapt i alle norske rettsinstanser, men slapp i 2005 igjennom nåløyet i EMK. I dag behandles saken i åpen rett i Strasbourg, fra klokka 14.30 vil man kunne se direkteoverføring fra salen på EMKs nettsider.
- Kunstig skille
TV Vest mener det norske forbudet strider mot bestemmelsene om ytringsfrihet i både Grunnloven og Menneskerettighets- konvensjonen. I tillegg mener Fjeld det er urimelig at slik reklame skal være tillatt på radio og i aviser, mens det er forbudt på TV.

- Siden 2003 er dette skillet blitt enda mer kunstig, ettersom mediene i stadig større grad smelter sammen, sier Fjeld, og viser til at alle de store avisene har «TV-kanaler» på sine nettsider.

I tillegg til radio- og kinoreklame, har også politisk TV-reklame dukket opp på nettsteder som YouTube de siste årene.

Både Regjeringsadvokaten og Høyesterett har innrømmet at forbudet er et inngrep i ytringsfriheten, men at det er «nødvendig i et demokratisk samfunn», et argument Menneskerettighets- konvensjonen åpner for.

Statens argumentasjon for forbudet er at TV-mediet er sterkere enn andre medier og at den høye prislappen vil forhindre en demokratisk tilgang til slik reklame.

Dette var også argumentasjonen til kulturminister Trond Giske da han i 2006 satte foten ned for et lovforslag fra sin forgjenger som ville ha åpnet for politisk TV-reklame.


Åpner et marked
Fjeld mener imidlertid dette argumentet ikke holder vann og viser til at Rogaland Pensjonistparti ikke akkurat tilhører pengeeliten blant de politiske partiene.
IKKE LOV: Før valget i 2003 sendte TV 2 en reklamefilm for FrP og TV Vest sendte reklamefilm for Rogaland pensjonistparti. Dette er i strid med norsk lov, men nå skal den europeiske menneskerettighetsdomstolen avgjøre om norsk lov strider mot ytringsfriheten. Foto: Scanpix
IKKE LOV: Før valget i 2003 sendte TV 2 en reklamefilm for FrP og TV Vest sendte reklamefilm for Rogaland pensjonistparti. Dette er i strid med norsk lov, men nå skal den europeiske menneskerettighetsdomstolen avgjøre om norsk lov strider mot ytringsfriheten. Foto: Scanpix Vis mer

- I denne saken er det nettopp et poeng at små partier kommer til orde, som ellers ikke vil ha gjort det i samme grad, sier Fjeld.

Flere aktører følger saken i Strasbourg med argusøyne, blant andre TV 2. Norges største kommersielle TV-kanal har gjentatte ganger utfordret forbudet mot politisk TV-reklame, men har valgt å la en rettsbehandling ligge.

- Men dette er en veldig interessant sak for TV 2, prinsipielt sett, sier konserndirektør Rune Indrøy i TV 2.

Som TV Vest, regner ikke Indrøy med store inntekter fra de politiske partiene hvis forbudet skulle falle.

- Mer interessant kommersielt sett ville være åpningen dette kunne gi for reklame fra interesseorganisasjoner, sier Indrøy til TV 2.

Storbritannia og Irland følger dagens sak med ekstra stor interesse etter at de har opplevd lignende prinisippsaker.

FØRER KAMPEN: Tidligere sjefsredaktør i TV Vest Per Fjeld framhever det prinsipielt viktige i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!