STRAMMER INN: President Recep Tayyip Erdogan gjennomfører drastiske tiltak etter kuppforsøket i helga. Foto: Kayhan Özer / Presidentpalasset / Reuters / NTB Scanpix
STRAMMER INN: President Recep Tayyip Erdogan gjennomfører drastiske tiltak etter kuppforsøket i helga. Foto: Kayhan Özer / Presidentpalasset / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Menneskerettigheter settes til side i Tyrkia

Det bekrefter landets visestatsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia setter til side deler av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, bekrefter visestatsminister Numan Kurtulmus fra regjeringspartiet AKP.

Dette følger av unntakstilstanden som president Recep Tayyip Erdogan har varslet, og som nasjonalforsamlingen skulle slutte seg til senere torsdag.

Visestatsministeren forsøkte å tone ned dramatikken og sa at det Tyrkia nå gjør, er å sammenligne med det den franske regjeringen gjorde etter terrorangrepene i Paris. Han sa at unntakstilstanden kanskje ikke behøver å vare lenger enn seks uker.

- Det viktigste med unntakstilstanden er at den gir presidenten rett til å styre ved dekret, uten å bry seg med parlamentet, sa postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet i går, etter at Erdogan annonserte tre måneders unntaktstilstand.

Sandpåstrøing

Erdogans parti AKP har et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og voteringen synes som ren sandpåstrøing. Den tyrkiske opposisjonen er svært bekymret og advarer mot enevelde og et styre uten kontroll og innsyn.

Gruppelederen for Folkets demokratiske parti, en sentrum-venstre-gruppering i nasjonalforsamlingen, sier til CNN Türk at unntakstilstanden i praksis er et sivilt kupp mot de folkevalgte.

Det kurdiskvennlige partiet HDP sier at kuppforsøket blir brukt som et påskudd til å fengsle og likvidere alle dem som motarbeider regjeringen, og til å begrense frihet og vanlige demokratiske rettigheter.

Enmannsstyre

Partiet frykter at enmannsstyret til Erdogan blir enda mer undertrykkende enn før, og at presidenten søker stadig mer makt.

Den tyrkiske grunnloven sier at en unntakstilstand gir regjeringen mulighet til helt eller delvis å sette til side grunnleggende rettigheter og friheter, så lenge ikke internasjonale forpliktelser blir brutt.

Nasjonalforsamlingen kan støtte unntakstilstand i en periode på inntil seks måneder.

Advarer

Flere EU-ledere advarer Erdogan mot å overdrive. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa torsdag at unntakstilstanden ikke må vare lenger enn absolutt nødvendig og så bli avsluttet.

Nye fullmakter skal kun brukes mot dem som beviselig deltok i straffbare handlinger, og ikke mot folk som angivelig har en annen politisk mening enn regjeringen, understreket den tyske utenriksministeren.

(NTB)