Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Menneskerettighetsaktivist nektes visum til Russland

Helsingforskomiteens leder, Bjørn Engesland, får ikke besøke landet.

VISUMNEKT Generalekretær i den norske Helsingforskomite, Bjørn Engesland, har fått avslag på søknaden om visum til Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VISUMNEKT Generalekretær i den norske Helsingforskomite, Bjørn Engesland, har fått avslag på søknaden om visum til Russland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kom et blankt avslag, uten noen begrunnelse, sier den profilerte menneskerettsaktivisten til NTB.

Skuffet Avslaget fra den russiske ambassaden i Oslo på hans foreløpig siste visumsøknad kom i går.

- Jeg er skuffet og hadde håpet på en endring. Jeg håper og forventer nå at norske myndigheter engasjerer seg i dette, understreker generalsekretæren.

Brende møter Lavrov Høyre/Frp-regjeringen får en mulighet til å ta opp hans og andres situasjon med russiske myndigheter allerede mandag. Da møter nemlig Børge Brende (H) for første gang som utenriksminister sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva.

Brendes forgjengere Jonas Gahr Støre (Ap) og Espen Barth Eide (Ap) tok gjentatte ganger opp Engeslands situasjon med russiske myndigheter.

Fattet håp Det var hovedsakelig to grunner til at Engesland denne gangen fattet håp om at han skulle få innreise.

For det første tillot russiske myndigheter at Helsingforskomiteens samarbeidsgruppe i Moskva utstedte en gyldig visuminvitasjon til ham.

Og for det andre har president Vladimir Putin i en sjarmoffensiv før Sotsji-OL om tre uker benådet en rekke profilerte fanger, blant dem punkerne i Pussy Riot og den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij.

Visumtrøbbel Samtidig møter også andre utlendinger visumtrøbbel. Senest denne uken ble den profilerte, amerikanske journalisten David Satter nektet innreise til Russland i fem år.

Bjørn Engesland har de siste fem årene vært nektet innreise. Årsaken er at han ble anholdt under en reise i Murmansk-området og fikk en bot for å ha misbrukt sitt visum. Boten ble senere omgjort, men han ble fortsatt nektet visum.

Forsvarte visumnekt Engesland understreker at det ikke er hans personlige situasjon som er det viktigste, men det prinsipielle i at en leder av en betydelig norsk organisasjon nektes innreise.

Da NTB under Lavrovs besøk i Oslo høsten 2010 tok opp denne konkrete situasjonen, forsvarte utenriksministeren visumnekten.

- Det viste seg at i de fleste tilfellene var formålet med reisen i visumsøknaden beskrevet som «turisme», mens de faktiske aktivitetene de drev med inne i Russland, ikke var turisme, sa Lavrov.

- Ikke vanskelig Engesland har hele tiden tilbakevist denne versjonen, men Lavrov la til:

- Det er ikke vanskelig for representanter for det sivile samfunn å besøke Russland. Det forutsetter at de følger reglene, som forresten ikke er veldig kompliserte.

Den norske Helsingforskomité, som Bjørn Engesland har ledet de siste 18 årene, har i en årrekke kjempet for demokrati og grunnleggende rettigheter i Russland. Organisasjonen mottar betydelig støtte fra norske myndigheter. (NTB)

TIL MOSKVA Utenriksminister Børge Brende får mulighet til å ta opp visumnekten for Helsingforskomiteens leder når h an møter sin russiske kollega Sergei Lavrov i Moskva mandag. Foto: Ole Morten Melgård
TIL MOSKVA Utenriksminister Børge Brende får mulighet til å ta opp visumnekten for Helsingforskomiteens leder når h an møter sin russiske kollega Sergei Lavrov i Moskva mandag. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hele Norges coronakart