PRESSET TIL Å TALE: Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har møtt voldsom kritikk de siste ukene, for ikke å ha stått opp for den forfulgte minoriteten rohingyaene. I dag holdt den pressede kvinnen en tale på direktesendt tv, men også den høster motstand fra mange. Foto: Aung Shine Oo / Ap / Scanpix
PRESSET TIL Å TALE: Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har møtt voldsom kritikk de siste ukene, for ikke å ha stått opp for den forfulgte minoriteten rohingyaene. I dag holdt den pressede kvinnen en tale på direktesendt tv, men også den høster motstand fra mange. Foto: Aung Shine Oo / Ap / ScanpixVis mer

Forfulgt minoritet i Myanmar:

Menneskerettighetsekspert: – Suu Kyi sprer løgner

Presset fredsprisvinner holdt tale, men imponerer ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyis tale imponerer ikke, mener den svenske menneskerettighetseksperten Martin Gemzell, i menneskerettighetsgruppa Civil Rights Defenders.

Han anklager henne for å spre løgner.

- Vold fortsetter

Gemzell reagerer sterkt på flere av påstandene som Suu Kyi kom med da hun tirsdag holdt en TV-overført tale i kjølvannet av at over 400 000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh i løpet av en knapp måned.

I talen hevder Suu Kyi blant annet at det ikke har vært noen «væpnede sammenstøt eller opprydningsoperasjoner» siden 5. september.

- Det er en åpenbar løgn, og spørsmålet er hvorfor hun sprer løgner. Så er det også slik at ingen slipper inn i delstaten Rakhine, så man kan ikke med 100 prosents sikkerhet si hvem som har utført volden. Men det er helt åpenbart at volden har fortsatt etter den 5. september, sier han til nyhetsbyrået TT.

- Verdiløst løfte

Suu Kyi viser også til en avtale som Myanmar inngikk med Bangladesh i 1993, og som slår fast at alle rohingyaer som kan bevise at de kommer fra Myanmar, skal få vende tilbake.

- Problemet er jo at siden 1982 har rohingyaene blitt nektet alle muligheter til å få ID-papirer. Så det er jo egentlig en ganske verdiløs garanti, sier Gemzell.

At Suu Kyi under talen uttrykte medfølelse med flyktningene og fordømte alle overgrep, er det minste man kunne forvente seg, framholder han.

Mange av landsbyene som rohingyaene har bodd i, er nå helt borte, ifølge Arakan-prosjektet, en gruppe som jobber for å bedre levekårene til den statsløse, muslimske minoriteten.

- Systematisk nedbrenning

- Dette er den verste krisen i rohingyaenes historie, sier Chris Lewa som har grunnlagt gruppen.

- Sikkerhetsstyrker har brent landsbyer, én for én, på svært systematisk vis. Og det pågår fortsatt, sier hun.

I et tettbefolket område kalt Maungdaw, en såkalt «township», har hus brent ned i nærmest alle landsbyene. Stort sett alle rohingyaer har nå forlatt området, ifølge Lewa, som får informasjon fra et stort nettverk på bakken.

Satellittbilder som ble offentliggjort av Human Rights Watch tirsdag, viser at store deler av landskapet nord i delstaten Rakhine er svidd av. 214 landsbyer er nesten helt ødelagt.

(NTB)