BURKINI: To kvinner ikledd burkini bader ved byen Lezhe i Albania. Flere franske byer har innført lover som forbyr bruk av burkini på strendene. Foto: Gent Shkullaku / AFP
BURKINI: To kvinner ikledd burkini bader ved byen Lezhe i Albania. Flere franske byer har innført lover som forbyr bruk av burkini på strendene. Foto: Gent Shkullaku / AFPVis mer

Menneskerettsaktivist står opp mot Frankrikes burkiniforbud - har bestemt seg for å punge ut

Vil betale alle bøtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste ukene har tre franske byer innført forbud mot burkini på strendene sine.

Først ut var havnebyen Cannes, før både Villeneuve-Loubet og byen Sisco på Korsika fulgte etter.

Forrige uke gikk landets statsminister ut og støttet forbudet. Til den franske avisa La Provence sa han at draktene strider mot franske verdier og at de er basert på «kvinneslaveri».

Det er imidlertid fortsatt usikkert hvordan forbudet tenkes håndhevet. Samtidig stille det spørsmål om hvorvidt andre svømmeplagg, som for eksempel våtdrakt, også må bli forbudt.

Ikke bare muslimer som bestiller

Den libanesisk-australske designeren Aheda Zanetti, som omtales som kvinnen bak burkinien, uttalte imidlertid denne uka at de fleste som bestiller burkinier av henne ikke er muslimske kvinner.

- De siste dagene har vært veldig hektiske. På søndag mottok vi 60 bestillinger fra nettsidene våre - ingen av dem kom fra muslimer, sier Zanetti til The Telegraph.

Den britiske avisa skriver at hun siden hun startet opp i 2008 har solgt omtrent 700 000 burkinier, hvorav flere ble bestilt av «jøder, hinduer, kristne, mormonere og kvinner med ulike kroppskomplekser».

- Jeg har bestemt meg for å betale bøtene

Også menneskerettsaktivist og entrepenør Rachid Nekkaz har gått ut mot det franske burkiniforbudet.

I går gikk han ut og sa seg villig til å betale bøtene som kvinner som bærer burkini på stranda eventuelt skulle få.

- Jeg har bestemt meg for å betale alle bøtene til kvinner som bærer burkini, for å kunne garantere at de har friheten til å bære dette plagget, og aller viktigst, for å nøytralisere gjennomføringen av denne undertrykkende og urettferdige loven, sier Nekkaz til CNN.

- Al-Qaida og IS jubler

CNN har også snakket med Sara Silvestri, professor i religion og politikk ved City University London.

Hun mener at forbud som dette er akkurat hva ekstremister ønsker.

- Al-Qaida og den såkalte islamske stat jubler hver gang vestlige land gir dem ammunisjon til å si at Vesten diskriminerer eller stigmatiserer muslimer. Effekten av lover som dette er at muslimer føler seg marginalistert. I det lange løp kan følelsen av å være uvelkommen påvirke evnen og viljen til å integrere seg, noe som igjen kan føre til at de trekker seg ut og havner i radikale miljøer, sier Silvestri.

Allerede forbudt burka og nikab

I april 2011 ble Frankrike det første europeiske landet til å innføre forbud mot burka og nikab på offentlige steder.

Også da gikk Rachid Nekkaz inn for å betale bøter for kvinner som ønsker å bruke plaggene.

Fram til nå har han betalt bøter til over 200 000 pund som følge av de ulike forbudene, skriver The Independent.

Samme dag som forbudet ble vedtatt ble flere kvinner pågrepet av det franske politiet etter å ha brukt nikab i protest.

- Jeg skal gjøre som vanlig, og ha på slør, som jeg har gjort de siste tolv årene. Ingen og ingenting kan stoppe meg, sa firebarnsmoren Kenza Drider til The Guardian, i forbindelse med protestene i 2011.