Menneskerettsaktivists død granskes i Kongo

Ble funnet død i Kinshasa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FN tilbyr seg å hjelpe til å granske dødsfallet til en kjent menneskerettighetsaktivist i Kongo. Floribert Chebeya, som var leder for det nasjonale nettverket av menneskerettighets- organisasjoner i Kongo, ble onsdag funnet død i sin bil i Kinshasa etter at han var innkalt til et møte hos politiet.

Flere menneskerettighets- aktivister mener tjenestemenn er ansvarlige, men regjeringen selv beklaget dødsfallet, og innenriksminister Adolphe Lumanu ga politi og etterretning ordre om å etterforske.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte sin bestyrtelse og krevde en uavhengig gransking, som han tilbød FNs hjelp til å gjennomføre. Chebeya jobbet blant annet med å avdekke korrupsjon i de væpnede styrkene og for bedre forhold i fengslene.

Han har tidligere mottatt tallrike dødstrusler. Chebeya skulle hatt et møte med politisjef John Numbi tirsdag kveld, men Numbi dukket ikke opp. Politiet sier ble han funnet død i baksetet av bilen sin onsdag morgen.

De antyder at dødsfallet kan ha vært seksuelt motivert og sier han ble funnet med buksene nede og med kondomer i bilen. Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner mener likevel at dødsfallet er mistenkelig.

(NTB)