Menneskerettsavtalen nesten klar

De filippinske fredsforhandlingene i Oslo fikk en fin start i helga. Både regjeringens delegater og kommunistgeriljaen i Den nasjonale front (DNF) er sikre på at de har lagt grunnlaget for positive resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første runde av forhandlingene, som skal gjøre slutt på 32 års blodig konflikt på Filippinene, skal avsluttes i morgen, men blir trolig gjenopptatt i Oslo rundt 21. mai.

- Forhandlingene går framover. Begge parter viser besluttsomhet, vi jobber hardt for å løse alle problemene og er sikre på at vi skal oppnå resultater, sa lederen for Den nasjonale front (DNF), Luis Jalandoni, under en pause i dag.

Regjeringens forhandlingsleder Silvestre Bello bekrefter at partene er kommet godt i gang, men sier at det er langt fram før Filippinene kan legge konflikten bak seg.

I helga ble det oppnådd enighet om å sette i verk visse tillitskapende tiltak på begge sider, og partene ble langt på vei enige om å iverksette en avtale fra 1998 om menneskerettigheter.

- Det er ingen uenighet om avtalen som sådan, men problemer med hvordan en felles overvåkingskomité skal påse at den blir iverksatt, sa Jalandoni.

Optimisme
Partene er også blitt enige om å gå løs på forhandlingene om sosiale og økonomiske reformer på Filippinene, og disse drøftingene startet i ettermiddag.

- Vi er overbevist om at vi skal løse problemene med overvåkingen i denne første forhandlingsrunden, sa Silvestre Bello.

- Og selv om vi ikke blir ferdige her i Oslo, kan vi starte på de sosiale og økonomiske reformene, sa Jalandoni.

Ifølge en felles tidsramme skal partene bli enige om en sosial og økonomisk reformplan innen seks måneder, før de i løpet av neste halvår skal bli enige om politiske og konstitusjonelle reformer. I en tredje seks måneders periode fram til oktober 2002 skal partene bli enige om en endelig våpenhvile og skille de væpnede styrkene i de filippinske landdistriktene.

Ros til presidenten

Jalandoni mener at presidentskiftet i Manila i januar og Oslo som nøytral grunn danner et godt utgangspunkt for forhandlingene.

- Det var helt avgjørende at president Gloria Arroyo tok over etter Joseph Estrada, for Estrada erklærte DNF full krig like etter at vi hadde undertegnet 10 avtaler i 1998, sa Jalandoni.

President Arroyo har sagt at hun ønsker en rask løsning på den gamle konflikten med kommunistgeriljaen, og i motsetning til sine forgjengere har hun tatt til orde for sosiale reformer framfor militær maktbruk. Dette er helt nye toner for kommunistgeriljaen og DNF.

- Jeg håper vi kan finne en rask løsning på konflikten - ikke neste år eller året etter, sa Arroyo før forhandlingene i Oslo startet.

- Unge filippinere kjemper ikke for en verdensrevolusjon... De kjemper fordi den omfattende fattigdommen har frarøvet dem muligheter, sa hun.

Nye Oslo-møter

Det er foreløpig uklart om Oslo blir fast møteplass for de to forhandlingsdelegasjonene fra Filippinene.

- Vi har foreslått at det holdes en ny møterunde i Oslo fra 21. mai til 4. juni, forutsatt at den norske regjering gir sin tilslutning, sa Jalandoni.

Bello sa at han ikke hadde innvendinger mot et nytt møte i Oslo, og statssekretær Raymond Johansen sier til NTB at Norge gjerne bistår så lenge begge parter mener alvor.

I helga var det flere voldelige episoder på Filippinene, men ifølge Bello er ikke situasjonen mer alvorlig enn at regjeringen har den under kontroll.

Tusenvis av tilhengere av Joseph Estrada, som ble fengslet onsdag, siktet for plyndring av offentlige midler, har demonstrert i Manila.

- De er desperate og ønsker å få ham ut av vanskelighetene. Noen er blitt drept, men dette likner på situasjoner vi har sett tidligere, sier Jalandoni.

(NTB)