Menneskesmuglere fengslet

En thailandsk menneskesmuglerliga bruker Norge som transittland for å få kinesere til USA, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved to tilfeller har ligaens kurerer blitt stanset på vei inn i Norge med falske japanske pass til to kinesere som befinner seg på Tanum asylmottak i Bærum. 3. november ble en malaysier stoppet på Fornebu, og 25. november ble en annen malaysisk kurer stanset på Landvetter flyplass i Gøteborg. Kurerene er nå varetekstfengslet.

Varetektsfengslet er også et tredje medlem i smuglerligaen, som fulgte de to kineserne til Europa. De tre ble stoppet på flyplassen i Frankfurt 29. oktober.

Sendt til Norge

Kinesernes reiserute på vei mot USA begynte trolig i Kambodsja. Etter avsløringen i Tyskland ble de sendt til Norge, fordi dette var deres siste kjente oppholdssted. De søkte om politisk asyl i Norge, og unngikk derved å bli returnert til hjemlandet.

Etter dette startet altså smuglerligaen forsøkene på å få fullført oppdraget for de to kineserne, en 21 år gammel kvinne og en 22 år gammel mann. Det er sannsynlig at de som smuglerligaens kunder ikke skal betale før de har nådd målet. De befinner seg fortsatt på asylmottaket, og har ikke lagt skjul på at de venter nye falske pass som vil gjøre det mulig for dem å reise til USA.

Sjefen for utenlandsavdelingen i Kriminalpolitisentralen (Kripos), Hugo Fjeld, kan ikke svare på om ligaen har egne folk i Norge, men sier at man fra tidligere saker vet at profesjonelle menneskesmuglere har agenter i flere land. Agentene ordner billetter til reisen videre. De gamle billettene kastes for å fjerne sporene fra smuglerruten.