Menneskesmuglere lurer studenter

Kripos advarer mot menneskesmuglere som tilbyr studievisum og lokker med opphold i Norge. Det går mot tiltale for en agent siktet for å ha lurt kinesere med falske studieløfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarer mot agenter med falske løfter"

I følge Dagsavisen skal en agent ha lokket utenlandske studenter til norske studiesteder og folkehøyskoler.

– Vi har siktet mannen for grovt bedrageri, brudd på utlendingsloven, dokumentfalsk og falsk forklaring. Bedragerisiktelsen alene har en strafferamme på opp til seks år, forklarer politiadvokat Jan Eirik Thomassen i Romerike politidistrikt til Dagsavisen.

Lokket til landet

I november i fjor fortalte Dagsavisen om hvordan flere kinesiske studenter ble lokket til Norge med falske studieløfter. De endte som gjeldsslaver og måtte jobbe svart.

Mange studenter får oppholdstillatelse etter endt studium men politikilder forteller Dagsavisen at de tror et stort antall av de som ikke får bli i landet likevel aldri reiser hjem.

– Hvor de er blitt av er det store spørsmålet. De kan ha reist til et annet land innen Schengen-området, eller de kan oppholde seg illegalt i riket. Vi vet rett og slett ikke. Det hadde ikke overrasket meg om det var lignende forhold for studenter fra andre land, sier Solheim til Dagsavisen.

(Dagsavisen)