- Mennesket har utført et lite mirakel med øl

Sluttet å smake pyton da gjæren fikk sexnekt.

LOUIS PASTEUR innså på midten av 1800-tallet at mikroorganismer sto for gjæringsprosessen i øl og vin. Før dette foregikk bryggingen stort sett på hell og lykke. Foto: Wikimedia Commons
LOUIS PASTEUR innså på midten av 1800-tallet at mikroorganismer sto for gjæringsprosessen i øl og vin. Før dette foregikk bryggingen stort sett på hell og lykke. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er skrevet av Simen Kvaal, forsker ved Centre for Theoretical and Computational Chemistry på Universitetet i Oslo. Den ble opprinnelig publisert på den populærvitenskapelige bloggen Kollokvium.no.

Husker du 5-klasse og stiloppgaven «Min hobby»? Tidligere har professor Sverre Holm skrevet om sin nerdehobby. Her er min: hjemmelaging av øl og vin.

Populariteten til ølbrygging har eksplodert de siste årene: Øl er overalt, og mikrobrygg tar en voksende andel av det kommersielle markedet. IPA og belgisk tripel er allemannseie. I spesialforretningene er det så og si alltid kø. Vinlegging er ikke like populært, og vil kanskje heller ikke bli det, ettersom man ser fruktene av arbeidet først omtrent et år etter innsatsen.

Hjemmelaging av vin har også et dårlig rykte: det er vel mange som en gang har prøvd seg på 7-dagers vin eller liknende. Men dette ryktet mener jeg er høyst ufortjent! Det er mye mer enn høy APK som gjør vinlegging morsomt, ettersom hjemmelagde viner blir helt unike, ulikt alt du får kjøpt på Vinmonopolet eller tax-free.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer