Menneskets beste venn er fra Asia

Over 4500 hunder har deltatt i historiens største studie av hundearten.

VARIG VENNSKAP: Den moderne hunden - opphavet til alle hunderaser - stammer sannsynligvis fra Sentral-Asia. Dette viser en ny studie av hundearten, som ofte kalles for menneskets beste venn. Foto: Scanpix.
VARIG VENNSKAP: Den moderne hunden - opphavet til alle hunderaser - stammer sannsynligvis fra Sentral-Asia. Dette viser en ny studie av hundearten, som ofte kalles for menneskets beste venn. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For minst 15 000 år siden ble et spesielt varig vennskap mellom mennesker og en dyreart formet, sannsynligvis i Sentral-Asia. Dette forteller en artikkel i New York Times, om konklusjonen i en studie av hvor og når den moderne hundarten oppstod.

Opphavet til alle moderne hunderaser Denne hundearten har siden blitt opphavet til alle hundreraser vi kjenner i dag. I studien blir også Mongolia og Nepal er regnet som land der den moderne hunden ble til.

Adam R. Byoko, én av forskerne bak studien, forteller New York Times om fordelen med å forske på hunder:
- Det flotte med å jobbe med hunder er at om du tar med mat, så vil du sannsynligvis ikke ha noen problemer med å rekruttere forskningsobjekter. Vanligvis.

Omfatter også gatehundene Studien av hundens opprinnelse, som er den største i sitt slag hittil, foregikk i 38 land og involverte 4500 hunder fra 161 raser.  Studiens omfang gjør at forskerne har vært i stand til å fastsette hvilke grupper av dagens hunder, geografisk sett, som i størst grad nedstammer fra den moderne hundearten.

Det var ikke bare renrasede hunder som var gjenstand for studien, men også såkalte «gatehunder». Denne «hunderasen» utgjør omtrent 75 % av verdens én milliard hunder.

Tar forbehold om andre hundearter Til tross for studiens omfang kan man likevel ikke utelukke at det har eksistert andre - eldre - hundearter, som siden har dødd ut. Det kan også hende at det har eksistert hundearter som har kommet fra andre steder, og at de har blandet seg med hunder fra nettopp Sentral-Asia.

Studien har fått bred omtale internasjonalt. Likevel har det også blitt oppfordret til ytterligere undersøkelser, for at man med større sikkerhet skal kunne fastsette hundeartens opprinnelse.

- De moderne hundenes opprinnelse er veldig rotete. Defor er det vanskelig, om ikke umulig, å finne den sanne dypere historien om hunder ved å kun undersøke hunderaser som finnes i dag, uansett hvor omfattende eller ryddige undersøkelsene er, sier Dr. Larson, som ikke selv var tilknyttet studien, til The Atlantic. Han mener at en studie som kombinerer undersøkelser av moderne og forhistorisk hunde-DNA kan bli nødvendig.

Tre ulike typer DNA var utgangspunktet for studien som nå har konkludert med at hunden stammer fra Sentral-Asia.