Mens 15 000 briter venter på å komme seg hjem fra Egypt, har reiseselskaper halvert prisene

Tusenvis av briter i Sharm el-Sheikh venter på fly hjem.

 VENTER:  Om lag 15 000 britiske turister venter på å få reise hjem fra Egypt etter at myndighetene i Storbritannia har lagt restriksjoner på antall flygninger mellom øystaten og flyplassen i Sharm el-Sheik. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
VENTER: Om lag 15 000 britiske turister venter på å få reise hjem fra Egypt etter at myndighetene i Storbritannia har lagt restriksjoner på antall flygninger mellom øystaten og flyplassen i Sharm el-Sheik. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige lørdag styrtet et russisk fly på Sinai-halvøya i Egypt 23 minutter etter avgang fra flyplassen i Sharm el-Sheik.

Vestlige etterretningskilder mener at en bombe i lasterommet kan ha vært årsaken til at flyet gikk ned, og at terror-organisasjonen IS kan ha stått bak. Alle de 224 om bord flyet omkom i styrten.

Strandet Siden den gang, har tusenvis av briter ventet på å bli flydd hjem til Storbritannia, men mange har måttet vente forgjeves og er i realiteten strandet på Sinai-halvøya.

Samtidig tilbyr reisebyråer lavprisreiser til det egyptiske feriestedet. Det skriver avisa The Independent.

Blant annet flyselskapet Thomas Cook skal ha halvert sine priser, og markedsfører reisene sine nettopp med rabatten som virkemiddel, ifølge avisa.

Og de som skulle la seg friste av tilbudet, vil da plutselig befinne seg på samme flyplass som altså en rekke briter forsøker å forlate.

Fraråder Egypt-reiser Myndighetene i Storbritannia fraråder landets innbyggere mot å reise til eller fra flyplassen i Sharm el-Sheik med mindre det er nødvendig. Selve destinasjonen Sharm el-Sheik fraråder de ikke å besøke.

De har også lagt store begrensninger på britiske flyselskapenes mulighet til å hente frustrerte ferierende turister tilbake til Storbritannia.

På lørdag ble det bare tillat åtte flygninger til badedestinasjonen. Det brakte ifølge The Independent det totale antallet flygninger til 25 siden reiseoperatørene begynte å hente turistene tilbake igjen på fredag. Det har skapt frustrasjoner blant britene som er strandet, men også flyselskapene som ønsker å hente dem tilbake.

I tillegg til restriksjoner på antall fly som får lov til å reise til flyplassen i Egypt, har også britiske myndigheter nektet passasjerer å ta med annet enn håndbagasje. Ifølge avisa har det ført til at over 100 tonn med baggasje er igjen på flyplassen i Sharm el-Sheik.

Natt til søndag siterer amerikanske CNN anonyme etterretningskilder i USA på at det er «99,9 prosent sikkert» at det faktisk var en bombe som var årsaken flight 9268 med 224 personer om bord styrtet.

Alle om bord flyet, som var på vei mot St. Petersburg, omkom i styrten.

Har plukket opp samtaler CNN skriver videre at bevisene som peker mot at det var en bombe som var årsaken til flystyrten hovedsaklig består i britisk og amerikansk etterretning som skal ha plukket opp informasjon i samtaler som gikk fra Egypt til Syria, angivelig fra IS-avdelinger.

I samtalene skal de ha feiret styrten.

Etterretningstjenestene til både Storbritannia og USA skal ha analysert språket i samtalene som ble plukket opp for å kunne svare på om samtalene faktisk dreier seg om hvilken type bombe som ble brukt, og om språket beskriver det faktiske hendelsesforløpet, skriver CNN.