Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens «alle» hadde hørt om «YOLO» og «selfie», er årets engelske ord knapt brukt på norsk

Har du hørt om «vape»?

«VAPER»: Charly Pairaud, sjef i firmaet VDLV (Vincent dans les Vapes), som produserer e-sigaretter, demonstrerer hvordan man «vaper». På norsk har ordet «damping», som beskriver det samme, blitt vel etablert. Foto: REUTERS/Regis Duvignau/NTB Scanpix
«VAPER»: Charly Pairaud, sjef i firmaet VDLV (Vincent dans les Vapes), som produserer e-sigaretter, demonstrerer hvordan man «vaper». På norsk har ordet «damping», som beskriver det samme, blitt vel etablert. Foto: REUTERS/Regis Duvignau/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oxford English Dictionaries har kåret årets engelske ord, og vinneren er «vape».

Ordboka definererer «vape» som et verb som beskriver handlingen av å inhalere dampen fra e-sigaretter. «Vape» kan brukes om både e-sigaretteren og om handlingen. Ordet stammer fra «vapour» eller «vaporize». «Vaping» er listet opp som synomym, skriver Oxford Ditionaries på sine hjemmesider.

Populært I begrunnelsen skriver ordboka at bruken av ordet har økt betraktelig i takt med bruken av e-sigaretter. Det er 30 ganger mer sannsynlig at du kommer over ordet «vape» nå enn det var for to år siden, og bruken av ordet har doblet seg det siste året.

Mens populariteten for dette ordet tydeligvis har skutt i været i det engelske språk, har Dagbladet via søk i mediedatabasen Retriever funnet ordet «vape» brukt i norske medier tre ganger før Oxfords kåring var kjent. Blant annet av ukeavisa for dagligvarebransjen, «Handelsbladet FK», som brukte ordet i en artikkel om at e-sigaretter tar av i USA.

I tillegg har VG brukt ordeti en artikkel på VG+ om e-sigarettene som skaper røykeboom, der de har listet Big Cloud Vape som kilde i artikkelen. Også Fædelandsvennen brukte ordet i sin papirutgave, da i omtale av en e-sigarettbutikk kalt Bullie Vape i Danmark.

Et sunnhetstegn for det norske at «vape» er brukt såpass lite i Norge, mener nok mange.

Det beste norske ordet for fenomenet er trolig «dampe».

«YOLO» og «selfie» Slik sett var situasjonen for de to siste vinnerne ganske annerledes.

De fleste nordmenn ble introdusert for ordet «selfie», som vant kåringen i fjor.

I 2012 ble «YOLO», et akronym for «You only live once» kåret til årets ord av samme ordbok, også det flittig brukt på sosiale medier i samme periode.

Blant de andre kandidatene i årets ord-kåringen finner vi:
«bae» (brukt som kjælenavn på en romantisk partner), «budtender» (en person som selger cannabis over disk) og «normcore» (en trend hvor vanlige og ikke-moteriktige klær blir brukt bevisst som et moteuttrykk).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling