RAMMET AV FLOM: Over 500 er døde i India, og en tredjedel av både Nepal og Bangladesh lå under vann da flommen var på sitt verste. Nå er vannmassene i ferd med å trekke seg tilbake, men mange avlinger er ødelagt. Video: AP DV/ NDF/ Normisjon Foto: Splash News. Vis mer

Mens «alles» blikk er rettet mot «Harvey» i USA, er 41 millioner mennesker rammet av flom i Asia

- Det er gjenkjennelig og kjipt å få vann i motoren, men at huset raser sammen er mer abstrakt, tror Stein Ole Varhaug om hvorfor flere er opptatt av flommen i USA enn i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 1200 har dødd etter flom og jordskred i Nepal, Bangladesh og det nordlige India den siste uka. Ifølge FN har til sammen 41 millioner mennesker blitt rammet av flommen, og flere hjelpeorganisasjoner frykter matmangel etter at avlinger er vasket bort.

- Dette er helt krise for de menneskene det gjelder, og det blir et enormt opprydningsarbeid etter flommen. De har ikke det samme sikkerhetsnettet som de rammede i USA, sier Varhaug.

UTSENDT AV NORMISJON: Stein Ole Kolstad Varhaug (t.v.) var i India og Bangladesh denne vinteren, og sier områdene som nå er rammet av flom er ekstremt sårbare.
UTSENDT AV NORMISJON: Stein Ole Kolstad Varhaug (t.v.) var i India og Bangladesh denne vinteren, og sier områdene som nå er rammet av flom er ekstremt sårbare. Vis mer

Varhaug var i vinter utsendt fra Normisjon til India og så vidt i Bangladesh. Han var i nettopp de områdene i Bangladesh som nå lider sterkt under flommen.

Nå har Normisjon startet en innsamlingsaksjon for flomofrene i Asia, og ønsker mer fokus på det som skjer der borte.

- Dette er fattige mennesker, og mange av dem bor i jordhus. Når de da får en meter vann opp langs husveggen så ramler hele huset sammen, sier Varhaug.

- Hjemmene våre er borte

Store avlinger er også ødelagt, og matprisene er i ferd med å øke.

- Situasjonen er veldig ille. Det er vann overalt, og hjemmene våre er borte, sier Ram Tadav, bosatt i Darbhanga-området i India.

RAMMET AV FLOM: Ramjivan Pasvans nabolag er nå bare en innsjø.
RAMMET AV FLOM: Ramjivan Pasvans nabolag er nå bare en innsjø. Vis mer

Flommen er blant de verste på flere årtier i Sør-Asia, og tidligere i uka sto en tredel av både Nepal og Bangladesh under vann.

- Vi veldig bekymret. Vi har ikke hatt båter, men de siste dagene har det kommet noen redningsbåter. Vi har ikke fått den hjelpen vi ble lovet av myndighetene, sier Ramjivan Pasvan, også fra Darbhanga-området i India.

- Det som skjer i Houston er mer gjenkjennelig

Mens norske nyhetsmedier flommer over av saker fra USA, er det mindre fokus på flommen i India, Bangladesh og Nepal.

Varhaug tror grunnen til at orkanen «Harvey» har fått mer fokus enn ødeleggelsene i Asia, er fordi nordmenn identifiserer seg mer med amerikanerne.

- Houston er ikke så ulikt oss som livet til en bengaler er. Det er gjenkjennelig og kjipt å få vann i motoren, men at huset raser sammen er mer abstrakt, sier Varhaug.

- Størst menneskelige tap i Asia

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier det er velkjent at nordmenns og mediers oppmerksomhet er rettet mot Europa og Nord-Amerika. Han forstår at stormen i USA får mye oppmerksomhet.

- Orkanen «Harvey» er nok kraftigere i form av for eksempel regn. Så selve ekstremværet er verre i Texas, men de største menneskelige tapene er først og fremst i Asia, sier Egeland til Dagbladet.

Fattigdom gjør disse folkegruppene ekstra sårbare, forklarer han. Vannmassene har nå ødelagt veier, bruer og annen infrastruktur, slik som sykehus.

- I framtida må vi forebygge for klimaendringene, og gjøre sårbare folk mer robuste for å takle dem, sier Egeland.

I millionbyen Mumbai vest i India har også flere bygninger kollapset i vannmassene de siste dagene.

REDNINGSAKSJON: Drew Griffin skulle lodde stemningen i flompregede Texas, plutselig måtte han redde et menneskeliv. Video: CNN Vis mer