LY:  En Vancouver-bedrift har omgjort vanlige buss- og parkbenker til oppslagbare skur hvor hjemløse kan søke ly fra vind og regn. Bildene av benkene har gått verden rundt den siste tida. Foto: NTB Scanpix / Spring Advertising
LY: En Vancouver-bedrift har omgjort vanlige buss- og parkbenker til oppslagbare skur hvor hjemløse kan søke ly fra vind og regn. Bildene av benkene har gått verden rundt den siste tida. Foto: NTB Scanpix / Spring AdvertisingVis mer

Mens andre byer gjør offentlige plasser umulige å ligge på, har Vancouver-bedriften gjort dette

«Dette er et soverom.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Istedenfor å innføre tiltak for å hindre at hjemløse kan sove på ulike offentlige plasser, har en bedrift i den kanadiske byen Vancouver gått motsatt vei.

For ved å konvertere fem vanlige buss- og parkbenker til et oppslagbart skur, ønsket reklamebyrået Spring Advertising i samarbeid med den veldedige organisasjonen RainCity Housing, å vise medfølelse for dem som ikke hadde noen andre steder å sove.

Det skriver det kanadiske nyhetsnettstedet Vancitybuzz.

Bildene av løsningene de brukte for å tilrettelegge for at hjemløse kunne tilbringe netter på ulike offentlige plasser som benker, har gått verden rundt.

«Anti-hjemløs»-pigger Ikke minst har bildene blitt holdt fram som et motstykke til London, hvor det tidligere i år ble montert såkalte «anti-hjemløs»-pigger på ulike offentlige plasser for å gjøre det umulig for personer å tilbringe natta der, ifølge avisa The Telegraph.

Piggene ble like mye omtalt som de ble utskjelt.

Bildene som ble tatt av de konverterte benkene i Vancouver, var en del av en reklamekampanje Spring Advertising lagde på vegne av RainCity Housing, som er en veldedig organisasjon og jobber med problematikk rundt hjemløshet.

 DAG:  På dagtid ser denne benken helt normal ut med unntak av påskriften. Foto: Spring Advertising
DAG: På dagtid ser denne benken helt normal ut med unntak av påskriften. Foto: Spring Advertising Vis mer

Dagbladet har fått tillatelse til å bruke bildene.

På noen av benkene annonserte regelrett reklamebyrået og den veldedige organisasjonen for ly.

«Dette er et soverom» På en av de andre benkene brukte de litt mer kreativititet. For om dagen sto det i svarte bokstaver på den hvite bakgrunnen at «Dette er en benk».

Når natta senket seg, åpenbarte det seg en annen selvlysende tekst hvor det sto «Dette er et soverom».

Når man åpnet den oppslagbare plata som skapte ly, kunne man også se adressen og telefonnummeret til den veldedige organisasjonen.

Usikker på bruken Til britiske The Telegraph sier Bill Briscall fra RainCity at de ikke vet om noen hjemløse faktisk sov på de fem benkene de konverterte i fjor.

- Trolig ble de brukt. I en park et kvartal fra huset mitt ser jeg personer tilbringe natta på en benk nesten hver måned gjennom hele året, sier Briscall til avisa.

«Fiendtlig arkitektur» I Norge bør man ikke lete veldig lenge etter løsninger med samme hensikt som de som har blitt brukt og utskjelt i London, dog ikke like ekstreme.

På Oslo S har man latt restauranter og kafeer overta offentlig rom slik at det blir mindre plass for personer å legge seg ned, skriver avisa Vårt Land, og viser til en artikkel i Aftenposten.

 NATT:  Om natta forvandler imidlertid skriften seg, og blir til et sted å sove samt en annonse for den veldedige organisasjonen. Foto: Spring Advertising
NATT: Om natta forvandler imidlertid skriften seg, og blir til et sted å sove samt en annonse for den veldedige organisasjonen. Foto: Spring Advertising Vis mer

Også flere steder i Oslo har man innført tiltak for å hindre at hjemløse sover der. Fenomenet er blitt kalt «fiendtlig arkitektur» og Vårt Land omtalte fenomenet i en større reportasje i vår.

 PIGGER:  Såkalte «anti-hjemløs»-pigger satt opp utenfor et butikkvindu i London. Fenomenet fikk mye omtale og ble rikelig utskjelt da det først ble satt opp i London, ifølge The Telegraph. Foto: NTB Scanpix
PIGGER: Såkalte «anti-hjemløs»-pigger satt opp utenfor et butikkvindu i London. Fenomenet fikk mye omtale og ble rikelig utskjelt da det først ble satt opp i London, ifølge The Telegraph. Foto: NTB Scanpix Vis mer