Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens Barack Obama besøker nabobyen slukes Kivalina av havet

Tømmer allerede graver mens øya gradvis forsvinner.

 SLUKES:  Landsbyen Kivalina er hjemmet til en av USAs statlig annerkjente stammer. De må trolig reise fra hjemmet sitt innen ti år hvis havet fortsetter å stige. Dette bildet er tatt i 2006 og siden den gang har mye av øya havnet under vann. Foto: AP Photo/Northwest Arctic Borough via The Anchorage Daily News
SLUKES: Landsbyen Kivalina er hjemmet til en av USAs statlig annerkjente stammer. De må trolig reise fra hjemmet sitt innen ti år hvis havet fortsetter å stige. Dette bildet er tatt i 2006 og siden den gang har mye av øya havnet under vann. Foto: AP Photo/Northwest Arctic Borough via The Anchorage Daily News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag viste nye satelittanalyser fra NASA at havet i framtida trolig vil sluke opp jordens landmasser langt raskere enn antatt.

Det er trolig svært dårlig nytt for den lille byen Kivalina helt nordvest i Alaska.

Tømmer gravene Der flyttes allerede de døde over til fastlandet slik at Tsjuktsjerhavet ikke skal ta dem, samtidig som det foregår en het debatt om ikke også de levende burde pakke og dra, skriver Los Angeles Times.

Dette fordi hele øya trolig kommer til å eroderes bort innen ti år, ifølge den amerikanske avisa.

Dermed har samfunnet, som i stor grad baserer seg på jakt og fiske, fått en datostempling.

- Dette er stedet jeg vokste opp, stedet hvor alle jeg kjenner bor. Nå må vi flytte på grunn av havet som stiger, sier Shelby Adams, en av byens snaut 400 innbyggere.

Gikk nesten galt i 2011 Disse, som i stor grad er amerikanske inuitter, er ikke ukjent med de drastiske endringene klimaendringene har ført med seg.

For fire år siden gjorde en kraftig storm at store deler av øyas befolkning måtte søke tilflukt på øyas høyeste punkt, fordi de kraftige vindkastene hindret en totalevakuering.

- Vi fylte opp klasserommene på skolen vår og folk sov i gymsalen. Noen hadde fanget et reinsdyr som vi lagde en gryte på, mens stormen raste utenfor. Heldigvis stod bygget støtt, sier Emma Knowles som var lærer for blant annet Adams da katastrofen slo inn.

Fra 100 til 8 sel Med økte temperaturer har også mye av livsgrunnlaget forsvunnet, skriver Los Angeles Times.

Ifølge landsbyens høvding, Millie Hawley, har den årlige selfangsten gått fra rundt 100 sel fordelt utover befolkningen til årets målsetning på 8 stykker.

- Dermed må vi klare oss uten tørket kjøtt og oljen vi får fra dyrene, sier Hawley til avisa og legger til at det stigende havet har gjort lovlig bygging til en umulighet.

- Vi bryter det som er av offentlige regler og retningslinjer. Hvis vi skulle fulgt dem kunne vi aldri hatt en flyplass her, fortsetter Hawley.

Ber Obama stoppe sulten Stammesjefen skal etter planen møte Barack Obama når han besøker byen Kotzebue i neste uke. Der skal presidenten se med egne øyne hvordan klimaforandringene påvirker USAs nordområder.

 LANGE TRADISJONER:  Inuittstammen i Kivalina har holdt til i byen i flere århundre. Nå må de trolig pakke og dra på grunn av klimaendringer og et stigende hav. Dette bildet skal ha blitt tatt i 1916. Foto: Scanpix
LANGE TRADISJONER: Inuittstammen i Kivalina har holdt til i byen i flere århundre. Nå må de trolig pakke og dra på grunn av klimaendringer og et stigende hav. Dette bildet skal ha blitt tatt i 1916. Foto: Scanpix Vis mer

Hawley, som frykter for framtida til sin stamme hvis de må flytte til steder som Anchorage, Fairbanks og nevnte Kotzebue, er klar på hva hun skal si til mannen som leder verdens mektigste land.

- Vi er amerikanske borgere og har rett på det samme som andre amerikanere. Hvis Obama ønsker å bruke millioner av dollar på sultende i Afrika, bør han vite at mitt folk også sulter. Stopp sulten vi har her, sier Millie Hawley ifølge Los Angeles Times.

Alaska ønsker ikke å slippe ut mindre Under møtet med Obama kommer Hawley neppe til å få noen støtte fra sin egen guvernør, ihvertfall ikke på klimafronten hvis en skal tro det Los Angeles Times skriver.

Bill Walker, som leder en stat som er blant de som forurenser minst per innbygger i USA, ønsker ikke å gå ytterligere ned i utslipp.

- Vi setter trolig fotavtrykk som er blant de minste i verden i klimasammenheng. Staten vår har nok vår negative påvirkning vi og, men jeg kommer til å snakke om de klimautfordringene vi møter i dag. Det er fokuset jeg kommer til å ha når jeg møter presidenten, sier den forhenværende republikaneren ifølge avisa.

 DRAR TIL ALASKA:  Barack Obama skal etter planen reise til Alaska for å se klimaendringene på nært hold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRAR TIL ALASKA: Barack Obama skal etter planen reise til Alaska for å se klimaendringene på nært hold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling