Mens bilen er i fart, leker barnet på hattehylla

- Jeg ble nokså rystet, sier en av dem som kjørte bak.

RYSTET: - Ungen lå der og sparket og rullet og leket. Hvis sjåføren hadde bråbremset, hadde ungen flydd forover, sier Vegard Paulsen, som sammen med kjæresten kjørte i bilen bak. Foto: Privat
RYSTET: - Ungen lå der og sparket og rullet og leket. Hvis sjåføren hadde bråbremset, hadde ungen flydd forover, sier Vegard Paulsen, som sammen med kjæresten kjørte i bilen bak. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegard Paulsen (21) og kjæresten Tonje Sivertsen (18) var søndag på vei over Sandnessundbrua i Tromsø, da de så en unge som krøp opp i hattehylla i Mercedesen foran dem.

Nordlys omtaler hendelsen i går.

- Vi har aldri sett noe lignende før. Det er nesten utrolig at noen kan finne på å holde på slik, sier Sivertsen til avisa.

- Rystet
Paulsen tror barnet må ha vært to eller tre år gammelt.

- Vi var nokså rystet. Ungen lå der og sparket og rullet og leket. Hvis sjåføren hadde bråbremset, hadde ungen flydd forover, sier han til Dagbladet.

Sjåføren så ikke ut til å reagere på at barnet krabbet fritt omkring på denne måten.

- Han snudde knapt på hodet, sier Vegard Paulsen.

Han og samboeren syntes det hele var uforsvarlig, og ringte politiet. Der var det liten respons.

- De spurte om vi var sikre på at det ikke var ei dokke, sier Vegard Paulsen.

Ikke loggført
For å kunne dokumentere situasjonen, tok han og kjæresten bilde av barnet i hattehylla.

Fra politiet hørte de ikke noe mer.

Senere, da Nordlys kontaktet operasjonsleder Eirik Kileng ved Troms politidistrikt, bekreftet han at det ikke var loggført noe om hendelsen søndag kveld.

Det synes Paulsen er skuffende, etter å ha oppgitt både farge og registreringsnummer på bilen.

- Da jeg selv ikke har vært på jobb den aktuelle kvelden, kan jeg heller ikke uttale meg om vurderingene som er blitt tatt av operasjonsleder den kvelden, sier Kileng til Nordlys.

- Kunne blitt katastrofalt
Distriktsleder for Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen, sier til avisa at en slik hendelse er «svært alvorlig».

- Selve forseelsen reguleres av forskriften for bruk av sikring i bil, som sier at det er førers ansvar at passasjerer under 15 år er sikret til enhver tid, sier Marthinsen til avisa.

Han forteller at et brudd på forskriften kan gi bot på 2000 kroner og to prikker på rullebladet.

- Men når det er sagt så er det tydelig at et barn på denne størrelsen er langt under 15 år og burde sitte i barnestol. I dette tilfellet kan det være forskjell på liv og død. Resultatet kunne blitt katastrofalt hvis man hadde kollidert eller bremset raskt ned. Ikke bare for barnet, men også for dem i forsetene. Barnet ville kommet som et prosjektil fremover under en bråstopp og kunne truffet også disse, sier Marthinsen til Nordlys.

Nordlys har vært i kontakt med sjåføren og barnefaren, men han ønsket ikke å gi noen kommentar.

Dagbladet har ikke fått kontakt med sjåføren.