Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens de snakket om fred...

Mens den amerikanske og russiske utenriksministeren i Oslo diskuterte løsninger på Kosovo-krigen, truet den russiske forsvarsministeren i Moskva med å sende nye russiske krigsskip til Middelhavet. Samtidig angrep serbiske styrker landsbyer inne i Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske forsvarsministeren Igor Sergeijev slo fast at Russland har planer om å sende to krigsskip til Middelhavet. Samtidig truet han med å trekke ut de russiske fredsstyrkene fra Bosnia, melder nyhetsbyrået AP.

Hvem bestemmer?

I Oslo forsøkte utenriksminister Madeleine Albright og hennes russiske kollega, Igor Ivanov, å bli enige om nettopp en tilsvarende fredsstyrke for Kosovo. Det klarte de ikke.

I Bosnia samarbeider de russiske styrkene med NATOs styrker. Det samarbeidet vil ikke russerne ha i Kosovo - i hvert fall ikke foreløpig. Utspillet fra forsvarsministeren, mens toppmøtet i Oslo var i gang, tyder ikke på at den russiske regjeringen vil ombestemme seg med det første. Det stiller nok en gang spørsmålet om hvem som egentlig bestemmer hva i Moskva.

I går gikk serbiske styrker inn i Albania, bombarderte flere landsbyer og satte fyr på hus i en av dem. Styrkene trakk seg seinere på dagen tilbake til Kosovo.

Dette er den mest alvorlige grensekrenkelsen serberne til nå har foretatt. Da Dagbladet i går spurte Albright om hennes reaksjon på rapportene om at serbiske styrker hadde krysset grensen til Albania, kom følgende kontante svar:

- Enhver spredning av konflikten vil få de alvorligste konsekvenser!

NATO har garantert Albanias sikkerhet mot serbisk aggresjon, og har til gjengjeld fått lov til å bruke landets infrastruktur, havner og kontrollere luftrommet over Albania.

Motangrep

Trolig vil det komme flere i nær framtid. Den kosovoalbanske UCK-geriljaen er i ferd med å bygge seg opp og gå til motangrep, fra albansk side av grensen. Serberne fulgte etter dem i går, og vil ganske sikkert gjøre det igjen.

NATO har gitt Albania en garanti om at landet skal beskyttes mot angrep fra jugoslaviske tropper. Derfor blir det nå NATOs oppgave å hindre nye grensekrenkelser.

Fra Beograd har Milosevic erklært at kampen mot geriljaen er innstilt, og at freden på nytt er etablert i Kosovo. Grensekrenkelsene i går viste hvor mye de løftene er verdt.