BESØK: Donald Trump besøkte tirsdag Puerto Rico for å ta skadene etter orkanen «Maria» i nærmere øyesyn. I etterkant får han krass kritikk for kommentarene han kom med under en pressekonferanse. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpix
BESØK: Donald Trump besøkte tirsdag Puerto Rico for å ta skadene etter orkanen «Maria» i nærmere øyesyn. I etterkant får han krass kritikk for kommentarene han kom med under en pressekonferanse. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpixVis mer

Mens dødstallet etter orkanen «Maria» stiger, får Trump kraftig kritikk for sine kommentarer under besøket på øya

34 personer bekreftet døde i Puerto Rico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Puerto Ricos guvernør Ricardo Rosello sier at det offisielle dødstallet etter orkanen «Maria» har steget fra 16 til 34, skriver nyhetsbyrået AP.

Rosello anslår også at orkanen gjorde skader for 90 milliarder dollar.

Det annonserte Rosello på en pressekonferanse like etter at president Donald Trump hadde besøkt øygruppa for å ta skadene etter stormen i nærmere øyesyn.

- Dere kan være stolte

Pressekonferansen Trump holdt mens han var på Puerto Rico fikk mange til å sperre opp ørene og mange har allerede kommet med til dels krass kritikk.

«Alle dødsfall er grusomme», sa Trump, før han sammenliknet orkanen Maria med orkanen Katrina i 2005 der 1833 personer mistet livet.

- Hvor mange er bekreftet døde nå? 17? 16 personer bekreftet, 16 personer sammenliknet med tusenvis. Dere kan være stolt av alle folkene deres og alle folkene våre som jobbet sammen. 16 mot bokstavelig talt tusenvis av folk. Dere kan være veldig stolte. Alle som sitter rundt dette bordet kan være veldig stolte av det som har skjedd i Puerto Rico, sa Trump.

CNNs redaktør Chris Cillizza kaller Trumps pressekonferanse surrealistisk, i en kommentar med tittelen «Trumps Puerto Rico-event var til og med verre enn hans tweets».

«Dette er det motsatte av empati. I stedet for å sørge med og for dem som mistet livene sine, så bruker Trump de som mistet livene som et redskap for å argumentere bredere for at medias kritikk er urettferdig og partisk», skriver Cillizza.

Svært uenige

Trump-administrasjonen har flere ganger sammenliknet redningsarbeidet i Texas, Florida og Puerto Rico med det som George W. Bush-administrasjonen utførte etter orkanen Katrina i 2005.

- I Texas og i Florida fikk vi karakteren A+. Og jeg kan si dere dette – jeg synes vi har gjort det like bra på Puerto Rico, sa Trump om Washingtons innsats tirsdag.

Det er en beskrivelse som ikke deles av alle på den orkanherjede øygruppa. Ordføreren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulin Cruz ga under en følelsesladd pressekonferanse fredag uttrykk for sin frustrasjon.

- Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeid logistikk for en liten øy, sa hun.

Trump svarte på kjent vis på kritikken via Twitter.

«San Juans ordfører, som var veldig fornøyd for noen få dager siden, har nå blitt fortalt av demokratene at hun må være fæl med Trump. Det er så dårlige ledelsesevner av ordføreren, og andre i Puerto Rico, som ikke klarer å få sine arbeidere til å hjelpe. De vil at alt skal bli gjort for dem, når det burde være et samarbeid», skrev Trump.

Noe seinere samme dag skrev han:

«Resultatene av gjenoppbyggingsarbeidet vil overdøve klagene til San Juans ordfører. Vi gjør alt vi kan for å hjelpe de flotte folkene på Puerto Rico».

Tirsdag måtte de to håndhilse på hverandre under Trumps besøk på øya, uten at det ble med noe annet enn et håndtrykk og noen fraser som så ut til å være høflighetsfraser.

Men Cruz ga i etterkant uttrykk for at hun synes sammenlikningen mellom Katrina og Maria gjorde henne litt usikker.

- Noen ganger kommer hans måte å kommunisere på i veien. Jeg håper at USAs president slutter å slenge rundt seg med kommentarer som sårer puertoricanere, sa Cruz, som la til at hun tror Det hvite hus-staben «endelig forsto» hva slags situasjon de er i.

Pengekommentar

KRITIKK: Donald Trumps regjering har fått skarp kritikk for treg nødhjelp til øya. Da Carmen Yulin Cruz, ordfører i hovedstaden San Juan, luftet sin frustrasjon, svarte Trump umiddelbart. Video: CNN Vis mer

Trump kommenterte også hvor mye penger hans administrasjon hadde brukt på redningsarbeidet på Puerto Rico.

- Hjelpen vår har ikke vært billig. Jeg hater å måtte si dette til dere, Puerto Rico, men dere har påført budsjettet vårt en liten smekk. Men det er greit, fordi vi har reddet mange liv, sa Trump.

Den kommentaren falt demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, tung for brystet. Han peker på at Trump ikke kom med liknende kommentarer etter orkanene i Texas og Florida.

- Herr president, det er nok. Ikke gi Puerto Rico skylda for stormen som ødela deres kyst. Brett opp ermene og få hjelpearbeidet på skinner. Når en del av landet har problemer, så tilbyr resten av landet hjelp, sier Schumer, ifølge Washington Post.

Puerto Rico hadde store økonomiske problemer før orkanen og var i dyp gjeldskrise. Infrastrukturen i landet var i dårlig stand og energiselskapet har lenge forsømt sårt tiltrengt vedlikeholdsarbeid på grunn av den dårlige økonomien på øya.

Orkanen «Maria» er den kraftigste orkanen som har rammet Puerto Rico siden 1932, og slo blant annet ut strømforsyningen for samtlige av øyas 3,5 millioner innbyggere.

Snaue to uker etter orkanen er det fortsatt mangel på mat, drikkevann og strøm på øya.