Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens dommeren skriver ferdig dommen mot ham, straffes French i fengselet

- Hadde pass og penger på cella, hevder fengselsleder.

DOM I MORGEN: Joshua French får høre dommen i retten i morgen. Her fra rettsforhandlingene mot Joshua French i Ndolo fengselet. Her med journalist og tolk Patrice Citera. Og den lokale forsvareren Marie André Mwila. Dommer Serge Kabondo foran i bildet.   Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DOM I MORGEN: Joshua French får høre dommen i retten i morgen. Her fra rettsforhandlingene mot Joshua French i Ndolo fengselet. Her med journalist og tolk Patrice Citera. Og den lokale forsvareren Marie André Mwila. Dommer Serge Kabondo foran i bildet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): - Joshua French er blitt ilagt en straff. Derfor kan dere ikke komme inn og besøke ham, sier visedirektør Michel i Ndolo-fengselet til Dagbladet.

Han sier French ikke kan få besøk på cella før torsdag.

- Pass og penger Michel blir tilkalt etter at fengselsvaktene først hadde sluppet Dagbladet nesten helt inn i fengselet etter en grundig sjekk av lommebøker, penner og klær.

- Han hadde ureglementerte gjenstander på cella, som pass og et større pengebeløp. Og han har vært høylydt inne i fengselet. Det er bare moren hans som kan komme inn noen få minutter for å gi ham litt mat, sier Michel.

Frenchs advokat hadde ikke mulighet til å snakke med Dagbladet om påstandene i formiddag.

Hektisk innspurt Serge Kabondo, dommer i saken mot French, tar imidlertid imot Dagbladet til en kort audiens. Foran ham på disken ligger det fem-seks stabler med ulike håndskrevne dokumenter. Kabondo selv vil ikke la seg avbilde, siden han er iført sivile klær - hvit, svart og lilla skjorte og hvit caps.

- Vi holder på å ferdigstille dommen nå. Det er fryktelig hektisk her, sier Kabondo til Dagbladet.

Han sier alt ligger an til at det planlagte rettsmøtet i morgen finner sted.

- Vi gjør oss ferdig nå, sier han.

Kompleks sak - Dette har vært en svært kompleks sak, siden French er utenlandsk statsborger, og siden både kongolesiske og norske eksperter har forklart seg i retten, sier Kabondo.

- Men selve kjernen i saken er rutine for oss, vi behandler ofte drapssaker, sier Kabondo.

De norske ekspertene er fra Kripos, som vitnet for French. En norsk rettsmedisiner kom fram til at det ikke hadde tilstøtt Tjostolv Moland noe kriminelt da han ble funnet død i fjor høst. Kongolesisk politi var først enige i denne konklusjonen, før kongolesiske leger så hevdet at funnet av det sedative stoffet benzodiazepin beviser at han ble bedøvet og drept av French.

French forklarte i retten at han og Moland hadde drukket en del alkohol kvelden før Moland ble funnet død.

Hele Norges coronakart