ORKAN: Meteorolog Brett Adair rapporterer om størrelsen og omfanget av orkanen «Florence» fra North Carolina, USA. Video med tillatelse: CNN Vis mer

Verden herjes av ekstremvær:

Mens Florence herjer USA, trues Kina av supertyfon

Store folkemasser evakueres i USA og Filippinene i påvente av at ekstremværet skal slå til med full styrke. Tyfonen Mangkhut har også retning mot Kina.

Torsdag kveld traff ytre deler av orkanen Florence kysten sørøst i USA. Uværet er svekket, men stormflo og ekstremregn kan forårsake store ødeleggelser. Samtidig evakueres omtrent én million mennesker på Filippinene, i påvente av supertyfonen Mangkhut.

Nå fryktes det også at den kraftige tyfonen kan treffe Kina med full styrke.

I flere dager har verden fulgt Florence bane vei mot USAs østkyst. Orkanen har blitt omtalt som ekstremt farlig, og den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet.

Foreløpig er har mer enn 80 000 mennesker mistet strømmen, og mer enn 12 000 mennesker har barrikadert seg på evakueringssentre.

«FLORENCE»: 1,7 millioner innbyggere har blitt bedt om å evakuere, i det som blir beskrevet som den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet. Her flyr et fly midt i monsterorkanen «Florence». Video: CNN Vis mer

Nedjustert, men farlig

Tidligere var orkanen i kategori 4, men ble nedjustert til kategori 1 natt til fredag. Likevel frykter meteorologene at vindkast på opptil 46 meter per sekund, og én meter nedbør på sju dager vil føre til massive ødeleggelser.

- Vær på vakt. Dette er en kraftig orkan som kan ta liv. I dag blir trusselen virkelighet, advarer North Carolinas guvernør Roy Cooper.

Utenfor kysten av Wilmington var bølgene opptil ni meter høye torsdag kveld, mens på fastlandet fløy det biter av planter vannrett mellom trærne, ifølge NTB.

Meteorologenes største frykt er at uværet vil bli liggende en stund, samtidig bidrar uværets størrelse til å øke nedbørsmengden.

- Det handler i realiteten om størrelsen på denne stormen, sier Ken Graham, direktør ved USAs nasjonale orkansenter.

- Jo større og langsommere stormen er, jo større er trusselen og konsekvensene.

Vekker grufulle minner

Situasjonen vekker grufulle minner fra ødeleggelsene Maria og Harvey påførte USA i fjor.

Førstnevnte forårsaket alene skader til omtrent 750 milliarder kroner, mens nesten 3 000 mennesker mistet livet. Ifølge nyhetsbyrået AFP er det regnet som den tredje dyreste orkanen i USA på over hundre år.

Mens Harvey påførte Texas katastrofale flomskader. Nærmere 90 000 boliger ble påført skader, og minst 70 mennesker mistet livet. Gjenoppbyggingen anslås å bli kostende nærmere 1000 milliarder kroner.

TYFON: Den kraftigste stormen siden 1993 treffer Japan. Video: AP Vis mer

Supertyfon

Men det er ikke bare i Atlanterhavet at ekstremvær bygger seg opp. Også i Stillehavet meldes det om at supertyfonen Mangkhut pisker seg framover.

Ifølge NTB er det ventet at den kraftige tyfonen vil slå til mot prinsen Cagayan, 416 kilometer nord for Manila, lørdag. Nasjonale myndigheter har varslet kraftig uvær i 38 provinser i de nordlige og østlige delene av Filippinene.

Ifølge Al Jazeera meldes det om vindkast opp mot 255 kilometer i timen, og stormflo på opptil seks meter.

- Vi er skikkelig redde. De sier tyfonen er veldig kraftig. Vi var alt for redde til å bli værende hjemme, sier en person som har evakuert fra hjemmet sitt til nettstedet.

Millioner av mennesker

Filippinenes Røde Kors anslår at rundt ti millioner mennesker vil bli berørt av tyfonens herjinger, og minst én million mennesker har blitt bedt om å evakuere.

Tyfonen kan sammenliknes med en kategori-fem-orkan i Atlanterhavet, og nå frykter man at den også vil ramme Kina til helgen, skriver South China Morning Post.

Det er ventet at den vil passere Manila lørdag morgen, før den videre pisker seg framover mot Guangdong-provinsen i Kina. Lokale myndigheter venter ennå på sikrere indikasjoner om den også vil ramme Hongkong med fyll styrke, eller ikke.

EKSTREMVÆR: En motorsyklist ble meid ned av den ekstremt kraftige tyfonen som herjer i store deler av Asia. Video Twitter/DaveFlynn via Storyful / Reuters Vis mer

Tyfonen Jebi

Forrige uke traff tyfonen Jebi Japan med vindkast på opptil 60 meter per sekund. Stormen regnes som den kraftigste på 25 år.

Minst ti mennesker mistet livet, mens flere tusen mennesker ble evakuert med busser og båter. Da uværet herjet som verst, krasjet et tankskip inn i ei bru som går ut til øya hvor flyplassen ligger. Broen fikk store skader, og rundt 3000 mennesker ble isolert på øya, ifølge NTB.