TAR INN FLYKTNINGER: Canada og landets statsminister Justin Trudeau. Foto: THE CANADIAN PRESS /Darryl Dyck / NTB SCANPIX
TAR INN FLYKTNINGER: Canada og landets statsminister Justin Trudeau. Foto: THE CANADIAN PRESS /Darryl Dyck / NTB SCANPIXVis mer

Forfølgelsen av LHBT-personer i Tsjetsjenia

Mens forfølgelsene fortsetter, smugler Canada homofile flyktninger inn i landet

- De kontakter onkler, fettere og tremenninger, og ber dem ordne opp, sier Aage Borchgrevink om de tsjetsjenske myndighetenes behandling av homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste månedene har Canada gitt asyl til 31 russiske menn. Tiltaket kommer som følge av meldinger om overgrep mot LHBT-personer i den selvstyrte republikken Tsjetsjenia, ifølge CBC.

Der blir homofile forfulgt, ifølge Novaja Gazeta.

Den russiske avisa omtalte i april over hundre arrestasjoner, samt at tre hadde blitt drept. Samtidig beskrev den en konsentrasjonsleir nær byen Argun.

- Du blir slått, noen ganger sparket, og noen ganger bruker de våpen. Til sist kommer elektrosjokket, sier en av mennene som har flyktet til Canada overfor kanalen CBC.

- Finnes ikke homofile

NEKTER FOR ANKLAGENE: Ramzan Kadyrov. Foto: AP Photo/Musa Sadulayev/NTB Scanpix
NEKTER FOR ANKLAGENE: Ramzan Kadyrov. Foto: AP Photo/Musa Sadulayev/NTB Scanpix Vis mer

Kanalen omtaler et samarbeid mellom flere organisasjoner og den kanadiske staten, uten at regjeringen ønsker å kommentere saken.

Dette av sikkerhetsgrunner. Tsjetsjenske myndigheter har på sin side benektet at forfølgelsen finner sted, blant annet i et intervju tilbake i juli.

Da sa president Ramzan Kadyrov at det «ikke finnes homofile i Tsjetsjenia».

Aage Borchgrevink, områdeekspert og seniorrådgiver ved Den norske helsingforskomité, sier imidlertid følgende til Dagbladet:

- Etter hva vi vet, har overgrepene fortsatt, men de foregår mer under jorden enn tidligere. De tsjetsjenske myndighetene har eksportert forfølgelsene inn i familiene. Det er vanskelig å få brødre til å drepe hverandre, men de kontakter onkler, fettere og tremenninger, og ber dem ordne opp.

Ønsker å bygge legitimitet

Borchgrevink mener at de konservative myndighetene i Tsjetsjenia forsøker å etablere en ny form for familiejustis. Samtidig kjenner han til meldinger om at de har forsøkt å lokalisere tsjetsjenere som har flyktet fra provinsen.

- Presset på familiene er sterkt, sier seniorrådgiveren om politikken som, ifølge Borchgrevink, stammer fra et ønske om legitimitet.

Han forteller om et regime som er i en vanskelig posisjon, ettersom makten deres i all hovedsak stammer fra Russland.

- De forsøker å bygge legitimitet via en brutal form for tsjetsjensk nasjonalisme. Budskapet er at tsjetsjenere skal være konservative muslimer, og Ramzan Kadyrov har åpent støttet æresdrap på kvinner, sier Aage Borchgrevink.

Mener Putin må ta grep

Seniorrådgiveren mener at Vladimir Putin og russiske myndigheter sitter med nøkkelen til å stoppe overgrepene.

I mai meldte regjeringen at de skulle etterforske dem, ifølge The Guardian. Dette etter internasjonalt press, blant annet fra norske myndigheter.

Ingen er blitt stilt som ansvarlige. Det bekymrer Ingvild Endestad.

- Ingenting vil skje før de som begår overgrepene stilles for retten, sier lederen for FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) til Dagbladet.

Ber Norge hjelpe LHBT-personer

Endestad beskriver en situasjon der også journalister blir forfulgt, noe som gjør situasjonen svært uoversiktlig.

- Journalister og aktivister står i en fortvilt situasjon. Det foregår drap, og folk arresteres og tortureres. Det gjør det veldig vanskelig å bedrive journalistisk virksomhet på en trygg måte, sier FRI-lederen som mener at det internasjonale samfunnet har et ansvar.

Dette i form av å gi den utsatte gruppa hjelp og asyl.

- Norske myndigheter har gjort endel i møte med russiske myndigheter, og det er vi glade for. Men de må ta i mot LHBT-personer. For øyeblikket er asylpolitikken så streng at de forfulgte risikerer avslag i Norge, og den risikoen kan de ikke ta, da det er alt for farlig å bli sendt tilbake etter å ha søkt asyl som homofil, sier Ingvild Endestad til Dagbladet.

Ingen søkere

Utlendingsdirektoratet (UDI) og presserådgiver Kristian Stakset-Gundersen har følgende å si om sikkerheten til personer som søker tilflukt i Norge:

- Hvem som søker asyl i Norge er ikke noe vi opplyser hjemlandene eller andre grupperinger om. Dersom vi finner at en person har behov for beskyttelse etter de konvensjonene norske myndigheter har forpliktet seg til, vil de få innvilget slik beskyttelse i Norge.

- Søkeren kan også be om å bli intervjuet på et annet språk enn hjemlandets, dersom vedkommende føler seg ukomfortabel med at noen i diasporaen blir kjent med vedkommendes legning, heter det videre i e-posten.

Der står det også at UDI ikke kjenner til tsjetsjenere som har søkt opphold i Norge på grunnlag av at de er homofile. På spørsmål om det er aktuelt å innføre et spesialprogram tilknyttet gruppa, svarer UDI at det initiativet eventuelt må tas opp fra politisk hold.