UNDERGRAVER: Bellona-sjef Frederic Hauge mener Solberg-regjeringen bommer ved å fortsette slik den legger opp til. Her er Erna Solberg sammen med USAs president Donald Trump under et NATO-toppmøte i Brüssel i mai. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
UNDERGRAVER: Bellona-sjef Frederic Hauge mener Solberg-regjeringen bommer ved å fortsette slik den legger opp til. Her er Erna Solberg sammen med USAs president Donald Trump under et NATO-toppmøte i Brüssel i mai. Foto: REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Frankrikes grønne skifte: Stanser olje-leting:

Mens Frankrike stanser all leting etter olje, pumper Norge på i rekordtempo: - På en måte er vi på Trumps side, mener Bellonasjefen

Frederic Hauge mener Norge må ta en grundig titt på seg selv i speilet. - Verden trenger olje, slår oljeminister Terje Søviknes tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«»«»

STOR PRODUKSJON: Å fortsette slik regjeringen legger opp til, og pumpe opp olje i et høyt tempo, mener Hauge er det motsatte av framtidsrettet. Arkivfoto av Oseberg-plattformen: NTB Scanpix
STOR PRODUKSJON: Å fortsette slik regjeringen legger opp til, og pumpe opp olje i et høyt tempo, mener Hauge er det motsatte av framtidsrettet. Arkivfoto av Oseberg-plattformen: NTB Scanpix Vis mer

Mens Frankrikes «økologisk skifte»-minister Nicolas Hulot vil stoppe ny oljeleting, går olje- og energiminister Terje Søviknes stikk motsatt vei.

Nylig utlyste Søviknes hele 93 blokker i Barentshavet i den 24. konsesjonsrunden - som er ny rekord.

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke i tvil om hvem av de to som er på parti med framtida.

- På Trumps side

- Vi i Norge må stille oss spørsmålet om hvem vi har lyst til å være. Selv oljeprovinsen i Canada lar nå betydelige oljereserver bli liggende i bakken på grunn av klima og Parisavtalen , sier Frederic Hauge.

Å fortsette slik regjeringen legger opp til, og pumpe opp olje i et høyt tempo, mener han er det motsatte av framtidsrettet.

- Da er vi på en måte på Trumps side. Jeg mener at Norge da undergraver Parisavtalen, sier Hauge.

Da har han mer sans for den franske beslutningen om å stoppe all oljeleting.

«Vi i Norge må stille oss spørsmålet om hvem vi har lyst til å være» Frederic Hauge

- Nå er vel Frankrikes produksjon 16000 fat olje om dagen, så det er ikke noen stor oljenasjon, men vi ser også at franske selskaper som Total har vært veldig tilbakeholdne overfor oljeleting i nordområdene, sier Bellona-sjefen.

IKKE HELT PÅ LINJE: Statsminister Erna Solberg (H) og Frederic Hauge (Bellona) under FNs klimakonferanse i Paris 2015.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE HELT PÅ LINJE: Statsminister Erna Solberg (H) og Frederic Hauge (Bellona) under FNs klimakonferanse i Paris 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Har sporet av

Han smeller til mot olje- og energiministeren:

«GRØNNE VENNER»: «Økologisk skifte»-minister Nicolas Hulot og Arnold Schwarzenegger. Foto: AFP / NTB Scanpix
«GRØNNE VENNER»: «Økologisk skifte»-minister Nicolas Hulot og Arnold Schwarzenegger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
OMSTRIDT: Etter partilederdebatten i 2009, der Jens Stoltenberg ikke ville avklare sitt syn på oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, gikk Rødt til aksjon og bygde en oljeplattform utenfor Arbeiderpartiets kontorer på Youngstorget Foto: Morten Holm / SCANPIX .
OMSTRIDT: Etter partilederdebatten i 2009, der Jens Stoltenberg ikke ville avklare sitt syn på oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, gikk Rødt til aksjon og bygde en oljeplattform utenfor Arbeiderpartiets kontorer på Youngstorget Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Søviknes nekter å innse hvor alvorlig klimautfordringene er, for da hadde han vært enig i at noen av de dyreste oljeressursene, i noen av de mest marineproduktive områdene i verden som er svært sårbare er de første som burde bli værende, sier Frederic Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tar Søviknes med ei stor klype salt.

At Frankrikes «økologisk skifte»-minister har gått offentlig ut med at han vil stoppe framtidig oljeleting - etter samtaler med blant annet miljøforkjemper og tidligere amerikansk guvernør Arnold Schwarzenegger- har heller ikke fått ham til å skifte mening.

Søviknes høres nesten oppgitt ut da han ringer Dagbladet for å svare på kritikken.

- Den norske debatten har sporet helt av, sier han, og viser til en rapport fra Det internasjonale energibyrået IEA.

- Den sier at i et scenario der vi skal når Parisavtalens mål, kan vi fortsatt ha 40 prosent olje og gass i verdens energimiks i 2040. Det betyr at vi skal ha et forbruk på cirka 70 millioner fat i 2040, mens det i dag er 96 millioner fat [per dag]. Det går ned, men 70 millioner er fortsatt mye, sier Søviknes.

- Stort behov

Han oppfordrer Frederic Hauge til å lese denne rapporten.

- Men hvorfor skal Norge fortsette å produsere, mens andre må kutte?

- Det er ikke slik at andre må kutte, og det er et stort behov i verdensmarkedet, sier Søviknes, som mener lave CO₂-utslipp er et godt argument for at produksjonen skal skje i Norge.

«Det er ingen grunn til å slå beina under den viktigste energien vi har» Terje Søviknes

- Det vil poppe opp andre steder hvis ikke vi produserer.

- Men likevel er dette sårbare områder?

- Det er ikke stor forskjell på Barentshavet kontra forholdene i Norskehavet, sier Søviknes og sier at Norge nå har hatt 50 år med oljeproduksjon uten utslipp som har nådd land.

VIL GI FULL GASS: - Det er ingen grunn til å slå beina under den viktigste energien vi har, og overlate produksjonen til andre nasjoner, sier olje- og energiminister Terje Søviknes. Her er han etter den offisielle åpningen av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL GI FULL GASS: - Det er ingen grunn til å slå beina under den viktigste energien vi har, og overlate produksjonen til andre nasjoner, sier olje- og energiminister Terje Søviknes. Her er han etter den offisielle åpningen av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

«Enormt stemningsskifte»

Ifølge Frederic Hauge har utlysingen av de 93 blokkene i Barentshavet og tildelingen av 40 blokker i den 23. konsesjonsrunden vakt betydelig oppsikt i Europa, England og USA.

Han mener det er snakk om et tydelig trendskifte og et «enormt stemningsskifte internasjonalt».

- Dette er en konsekvens av Parisavtalen, og at resten av verden nå trapper opp klimakampen som et svar til Trumps klimafornekting, sier Frederic Hauge.

Men å få Søviknes med på dette trendskiftet, kan han bare glemme.

- Det er ingen grunn til å slå beina under den viktigste energien vi har, og overlate produksjonen til andre nasjoner, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til Dagbladet.

Statoil vil lete

Også Statoil holder en knapp på olje og gass.

- Vi er på ingen måte enig i det Hauge sammenlikner med her i forhold til Trump, sier pressetalsmann Morten Eek i den delvis statseide norske oljegiganten.

Han sier at Statoil støtter Parisavtalen, og tar et aktivt ansvar.

- Statoil mener det er viktig å lete etter og finne de olje- og gassressursene som er mest karboneffektive. Norsk sokkel har halvparten av de CO₂-utslippene vi ser fra internasjonal produksjon. Da er det viktig at disse ressursene blir funnet og utviklet, sier Eek til Dagbladet.