Mens hele Norge feiret freden, reiste Hitlers forhatte rikskommisær til Skaugum og sprengte seg

I kveld er det 70 år siden Josef Terboven begikk selvmord.

NAZISYMBOLIKK: Få uker etter at tyskerne invaderte Norge, ble Hitlers venn Josef Terboven sendt til Norge som rikskommisær. Han styrte landet med dikatoriske fullmakter i fem år, men var også kjent for sine ville fester på kronsprinsgården Skaugum - nazistenes høyborg i Norge. Her taler han i forbindelse med overrekkelsen av den militære utmerkelsen Jernkorset til to fra Det tyske sikkerhetspoliti på Majorstuen skole i Oslo, juni 1942.  Foto: NTB Scanpix
NAZISYMBOLIKK: Få uker etter at tyskerne invaderte Norge, ble Hitlers venn Josef Terboven sendt til Norge som rikskommisær. Han styrte landet med dikatoriske fullmakter i fem år, men var også kjent for sine ville fester på kronsprinsgården Skaugum - nazistenes høyborg i Norge. Her taler han i forbindelse med overrekkelsen av den militære utmerkelsen Jernkorset til to fra Det tyske sikkerhetspoliti på Majorstuen skole i Oslo, juni 1942. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 13 mandag 7. mai 1945 mottok SS-kaptein Friedrich Barthel en underlig ordre. Han skulle fylle fem tønner med sprengstoff, anskaffe fem meter lunte og plassere ladningen i luftvernbunkeren på Skaugum.

Kronprinsgården i Asker var de tyske okkupantenes høyborg og sete for den 44 år gamle SS-general Wilhelm Rediess og den ett år eldre rikskommissær Josef Terboven.

Makten over liv og død i Norge var samlet i Terbovens arbeidsværelse, og Barthels vaktavdeling på 27 mann var merket av brutale år i Nazi-Tysklands tjeneste.

Totalt nederlag Fanatisk lydighet var innprentet, og mange hadde deltatt i jødemassakrene i øst uten å stille spørsmål. Men makten var i ferd med å rakne, og Barthel hadde protestert da Terboven ville sprenge all dynamitten på en gang.

«En slik mengde sprengstoff vil utløse en så voldsom eksplosjon at omkringboende nordmenn vil komme til skade. Vi vil trosse Dönitz, som har gitt ordre om at ingenting skal ødelegges. Jeg ønsker å skilles fra nordmennene og Norge i god forståelse uten å gjøre noen noe vondt i siste øyeblikk».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.