Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

JULIAN ASSANGE

Mens julemiddagen ble satt på bordet skulle Putin gjennomføre sitt diplomatiske kupp

Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml.

HEMMELIG PLAN: Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix
HEMMELIG PLAN: Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske diplomater hadde i fjor flere møter med nære støttespillere av Julian Assange. Temaet var hvorvidt Russland kunne hjelpe Wikileaks-grunnleggeren å rømme fra Ecuadors ambassade - der han har levd i politisk asyl siden 2012.

Møtene genererte det som betegnes som en foreløpig plan, ifølge The Guardian: Julian Assange skulle utstyres med ecuadorianske diplomatpapirer og smugles ut av Ecuadors ambassade i en bil med diplomatskilter. Så skulle han transporteres til et annet land.

Hvilket land?

Russland, sier flere kilder til The Guardian.

Rømme på julaften

Den britiske avisa har hatt et spesielt forhold til Assange helt siden de var en av avisene som i sin tid publiserte de rystende forsvarslekkasjene som gjorde Julian Assange verdenskjent.

Siden har australierens omdømme sunket betraktelig, både etter overgrepsanklagene i Sverige som fortsatt henger over ham, og etter en rekke avsløringer om samrøre med, og nærmest propagandavirksomhet for, Vladimir Putins Russland.

Den spektakulære rømningen skulle skje på julekvelden i fjor.

Det skal ha vært Fidel Narváez, som inntil nylig var Ecuadors konsul i London, som var kontaktpunktet mellom Assange og Kreml, hevder den britiske avisa. Sludder og vås, hevder ecuadorianeren selv.

Fire uavhengige kilder sier alle til The Guardian at Kreml var villige til å hjelpe Assange med å rømme. En russisk forretningsmann skal ha vært involvert i samtalene, der et annet alternativ som ble diskutert var at Assange skulle rømme til Ecuador med båt.

PÅ BALKONGEN: Denne lille balkongen er det eneste stedet Julian Assange kan trekke frisk luft. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix
PÅ BALKONGEN: Denne lille balkongen er det eneste stedet Julian Assange kan trekke frisk luft. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Høy risiko

Ecuadors etterretningssjef reiste selv til London for å sørge for at planen gikk som den skulle. Han ankom London omkring 15. desember i fjor. Da planen likevel ikke ble gjennomført forlot han Storbritannia raskt.

Hvem som avbrøt operasjonen er uklart, men årsaken er - fortsatt ifølge The Guardians kilder - at risikoen rett og slett var for høy.

Assange er ettersøkt i Storbritannia fordi han brøt betingelsene for løslatelse mot kausjon da han søkte tilflukt i Ecuadors ambassade. Storbritannia har også nektet å gi Assange noen garanti for at han ikke blir utlevert til USA - der Wikileaks' virksomhet trolig vil sørge for at Assange vil måtte sitte i fengsel resten av livet.

Derfor kan ikke australieren risikere å forlate Ecuadors ambassade, der han enn så lenge har levd i trygghet. Ecuadors nye president Lenin Moreno, har imidlertid gjort det klart at han ikke ønsker å ha Assange boende på ambassaden. Blant annet har han sørget for å ta fra Assange internettilgangen og begrense besøkene han får lov å motta.

Diplomatjobb

The Guardian-avsløringen kommer samtidig med lignende informasjon hos Reuters. Nyhetsbyrået melder at Ecuador, også i slutten av desember i fjor, forsøkte å gi Assange en diplomatstilling i Russland.

I et brev forfattet av ecuadoriansk UD står det at Ecuador har godkjent at Assange kan «utføre spesialoppgaver »på Ecuadors ambassade i Moskva.

Formuleringen med slike «spesialoppgaver» stammer ifølge Reuters fra en rettighet som ligger til presidentembetet i Ecuador, om å utnevne politiske støttespillere til et gitt antall diplomatstillinger selv om de ikke er karrierediplomater selv.

Men for å få gjennomført planen måtte Assange få diplomatisk immunitet i Storbritannia. Det nektet Storbritannia, og forslaget ble droppet.

KONTAKT: Det har vært kontakt ved flere anledninger mellom Russland og Julian Assange, går det fram hos The Guardian, Reuters og AP de siste ukene. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin  / NTB scanpix
KONTAKT: Det har vært kontakt ved flere anledninger mellom Russland og Julian Assange, går det fram hos The Guardian, Reuters og AP de siste ukene. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB scanpix Vis mer

«Venner i Kreml»

For kort tid siden avslørte Associated Press også at Julian Assange selv har forsøkt å få visum til Russland. Allerede i november 2010 fikk han sin støttespiller Israel Shamir til å overrekke et brev til Russlands ambassade i London. I brevet skrev Assange:

- Jeg, Julian Assange, gir herved min venn Israel Shamir myndighet til å levere og hente passet mitt for å få et visum.

Brevet ble skrevet 29. november, dagen etter at Wikileaks offentliggjorde en massiv lekkasje avslørende dokumenter fra amerikanske myndigheter.

Shamir husket lite av planen da AP spurte han om den i år. Men i 2011 ga han et intervju til den Moskva-baserte radiokanalen Russian News Service. Der sa han:

- Russland er et av stedene hvor han [Assange] og organisasjonen hans vil være komfortable med å drive fra.

- Har han venner i Kreml, spør kanalen.

- Vi får håpe det, svarer en smilende Israel Shamir.

Russlands ambassade i London omtaler The Guardian-saken som «nok et eksempel på desinformasjon og falske nyheter fra britiske medier».

Stor lekkasje

Wikileaks har hevdet at det er feil at Assange skrev brevet. Men brevet er en del av en massiv lekkasje fra Wikileaks' indre arkiver til nyhetsbyrået AP. AP oppgir å ha verifisert dokumentenes ekthet ved kontakt med fem tidligere Wikileaks-medarbeidere, og ved å ettergå det som finnes av åpen informasjon i dokumentene.

Avsløringen er alvorlig for Wikileaks, som nå kan få problemer med å svare på hvorfor kilder skal gi dokumenter til dem - når dokumentene beviselig kan havne på avveie.

Forsøket på å få visum til Russland - der hans nære kontakt Edward Snowden allerede har en trygg havn - var er av de første indikasjonene på forbindelser mellom Assange og Russland.

HJALP TRUMP: Julian Assange og Wikileaks ble viktige hjelpere til Donald Trump under presidentvalgkampen i 2016. Foto: NTB scanpix
HJALP TRUMP: Julian Assange og Wikileaks ble viktige hjelpere til Donald Trump under presidentvalgkampen i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spørres ut

Det har også kommet fram at Wikileaks hadde en sentral rolle - fordel Donald Trump - i den amerikanske valgkampen i 2016.

I det amerikanske justisdepartementets tiltale av tolv russere for påvirkning av presidentvalget, kom det fram at en navnløs organisasjon, trolig Wikileaks, mottok hackede eposter tilhørende Hillary Clinton fra en person knyttet til russisk etterretning.

Selv om han ikke i utgangspunktet har framstått som noen forkjemper for pressefrihet, kildevern eller ytringsfrihet, skrøt Donald Trump selv kraftig av Wikileaks under valgkampen.

NTB meldte nylig at Senatets etterretningsutvalg vil spørre ut Assange i forbindelse med etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!