JULIAN ASSANGE

Mens julemiddagen ble satt på bordet skulle Putin gjennomføre sitt diplomatiske kupp

Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml.

HEMMELIG PLAN: Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix
HEMMELIG PLAN: Julian Assange skulle smugles til Russland på julaften, men planen ble avblåst i siste liten. Nye avsløringer knytter Wikileaks-grunnleggeren stadig tettere til Kreml. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Russiske diplomater hadde i fjor flere møter med nære støttespillere av Julian Assange. Temaet var hvorvidt Russland kunne hjelpe Wikileaks-grunnleggeren å rømme fra Ecuadors ambassade - der han har levd i politisk asyl siden 2012.

Møtene genererte det som betegnes som en foreløpig plan, ifølge The Guardian: Julian Assange skulle utstyres med ecuadorianske diplomatpapirer og smugles ut av Ecuadors ambassade i en bil med diplomatskilter. Så skulle han transporteres til et annet land.

Hvilket land?

Russland, sier flere kilder til The Guardian.

Rømme på julaften

Den britiske avisa har hatt et spesielt forhold til Assange helt siden de var en av avisene som i sin tid publiserte de rystende forsvarslekkasjene som gjorde Julian Assange verdenskjent.

Siden har australierens omdømme sunket betraktelig, både etter overgrepsanklagene i Sverige som fortsatt henger over ham, og etter en rekke avsløringer om samrøre med, og nærmest propagandavirksomhet for, Vladimir Putins Russland.

Den spektakulære rømningen skulle skje på julekvelden i fjor.

Det skal ha vært Fidel Narváez, som inntil nylig var Ecuadors konsul i London, som var kontaktpunktet mellom Assange og Kreml, hevder den britiske avisa. Sludder og vås, hevder ecuadorianeren selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer