LEKER SEG: Mer enn 20 mennesker er drept, 400 er arrestert, 100 000 mennesker er drevet på flukt og kolera har brutt ut. Burundi står i flammer, men landets president ser ut til å ta brutaliteten med knusende ro. Onsdag spilte Pierre Nkurunziza fotballkamp for laget han selv eier. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB Scanpix
LEKER SEG: Mer enn 20 mennesker er drept, 400 er arrestert, 100 000 mennesker er drevet på flukt og kolera har brutt ut. Burundi står i flammer, men landets president ser ut til å ta brutaliteten med knusende ro. Onsdag spilte Pierre Nkurunziza fotballkamp for laget han selv eier. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Mens landet herjes av drap, flukt og kolera, spiller presidenten fotball med sitt privateide lag «Hallelujah FC»

- 99,9 prosent av landet lever i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Burundi herjes av den verste konflikten siden borgerkrigen sluttet i 2005. Mer enn 20 mennesker er drept, 400 er arrestert, over 100 000 mennesker er drevet på flukt og kolera har brutt ut.

Opprøret er kommet som en protest mot at President Pierre Nkurunziza har søkt gjenvalg for tredje gang, noe som er grunnlovsstridig.

Opprørere forsøkte å styrte presidenten i midten av mai, men uten hell. Kaoset fortsetter likevel å herje landet, og Røde Kors bekreftet i går kveld at ytterligere to er funnet drept og elleve såret i nye sammenstøt i Bujumbura.

- 99,9 prosent i fred Og hva velger presidenten selv å gjøre mens landet står på randen av kollaps?

Han spiller fotball med laget han selv eier, «Hallelujah FC».

Bildene fra fotballbanen står i grell kontrast til gatekampene som herjer, men president Nkurunziza er ut til å fornekte det hele.

- 99,9 prosent av landet vårt lever i fred, sa han i en tv-tale etter at han hadde spilt fotballkamp.

Under sterkt press Presidentvalget skulle vært avholdt 26. mai, men ble utsatt. Nå er Nkurunziza under sterkt press fra både Den afrikanske union og FN som ønsker at valget skal utsettes til etter juni. Men presidenten vender det døve øret til.

- Valget vil bli avholdt 5. juni, sa han i onsdagens tale.

Opptøyene har økt frykten for at Burundi vil bli kastet tilbake inn i kaos.

Det sentralafrikanske landet led seg gjennom en 13 år lang borgerkrig som sluttet i 2005, etter at mer enn 300 000 hadde mistet livet.

Rømte landet Bakgrunnen for opptøyene er altså at partiet CNDD-FDD har utpekt Pierre Nkurunziza som sin presidentkandidat i sommerens valg.

I midten av mai godkjente Burundis forfatningsdomstol presidentkandidaturet hans, og sa «ja» til at han kunne stille til valg for en tredje periode, men heller ikke dette roet ned demonstrantene.

Forfatningsdomstolens visepresident, Sylvere Nimpagaritse, forklarte nemlig at han hadde rømt landet på grunn av press fra dommere. Han oppga selv at han var nødt til å flykte fordi han ikke ville signere domstolens beslutning.

I FLAMMER: Presidentvalget skulle vært avholdt 26. mai, men ble utsatt. Nå er Nkurunziza under sterkt press fra både Den afrikanske union og FN som ønsker at valget skal utsettes til etter juni. Bildet er fra onsdagens opptøyer. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB Scanpix
I FLAMMER: Presidentvalget skulle vært avholdt 26. mai, men ble utsatt. Nå er Nkurunziza under sterkt press fra både Den afrikanske union og FN som ønsker at valget skal utsettes til etter juni. Bildet er fra onsdagens opptøyer. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB Scanpix Vis mer