OSLO: Anette Trettebergstuen (AP) er skuffet over at regjeringen ikke følger opp sine valgløfter mot sosial dumping i transportbransjen. Foto: Henning Lillegard / Dagbladet .
OSLO: Anette Trettebergstuen (AP) er skuffet over at regjeringen ikke følger opp sine valgløfter mot sosial dumping i transportbransjen. Foto: Henning Lillegard / Dagbladet .Vis mer

- Mens mafia-bander herjer, har statsråden tatt et hvileskjær på ett og et halvt år

- Situasjonen er prekær, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når Kripos-ledelsen bruker betegnelsen mafia om kriminaliteten i Norge, er det ingen overdrivelse, men et varsko om at vi må handle nå, sier Trettebergstuen - som sitter i Arbeids og sosialkomiteen på Stortinget.
 
Hun mener arbeidsminister Robert Eriksson har forsinket arbeidet mot alvorlig arbeidsmarkedskriminalitet.

- Den rødgrønne regjeringa var godt i gang med handlingsplaner og konkrete tiltak mot alvorlig arbeidskriminalitet. Men siden Høyre og Frp overtok regjeringsmakta høsten 2013 går mye av dette arbeidet saktere, sier Trettebergstuen.

- Et av de grellere eksemplene på dette er det som skjedde da Kripos i desember 2013 advarte mot denne type kriminalitet. Eriksson varslet at han skulle gjennomføre et hastemøte for de aktuelle etatene, og utbasunerte at nå skulle de kriminelle røykes ut. Men hele vinteren og våren gikk, uten at noe skjedde. Både Næringslivets Hovedorganisasjon og LO etterlyste i fjor vår pr. brev en handlingsplan mot arbeidsmarkedskriminalitet, og først høsten 2014 ble hastemøtet gjennomført. Den handlingsplanen Eriksson la fram i etterkant hadde mye bra i seg, men bommer på vesentlige punkter, mener hun.

- Vi kan ikke kontrollere oss vekk fra mafialignende strukturer. Vi trenger konkrete tiltak. Nå har det gått ett og et halvt år, og i stedet for å påskynde dette arbeidet, har han bremset innsatsen. Jeg etterlyser en mer framoverlent Eriksson.
 
Eriksson svarer: - Vi har tiltakene for å rydde opp

Naive - Kripos-topp Eivind Borge sier i Dagbladet at en del av problemet er at norske politikere mangler trusselforståelse for den mafialikende kriminaliteten. Denne kritikken rammer vel også Ap?
 
- Vi har nok som samfunn, og også vi som politikere, lenge vært naive - og forestilt oss at denne type kriminalitet ikke skjer i Norge. Når det er sagt, da Stoltenberg II-regjeringa fikk makta i 2005 la vi fram handlingsplaner mot  sosial dumping. Helt sentrale aktører i kampen mot grov arbeidsmarkedskriminalitet, blant annet Skattedirektoratet, politiet, Arbeidstilsynet og NAV, samarbeider nå mye bedre i bekjempelsen av disse meget kreative kriminelle miljøene, sier Trettebergstuen til Dagbladet.
 
Mange av de verste kriminelle miljøene som herjer i Norge har utspring i østeuropeiske land, som fikk EU-medlemskap i 2004.

For mye henlegges Trettebergstuen mener situasjonen i Arbeidstilsynet viser hvordan Eriksson og den borgerlige regjeringa har svikta.

- Arbeidstilsynet, som har en sentral rolle i kampen mot kriminalitet i arbeidsmarkedet, har blitt pålagt flere og flere oppgaver av politikerne.  Det er påtrengende nødvendig med et kraftig løft i bevilgningene til Arbeidstilsynet over høstens statsbudsjett. Hvis ikke er jeg redd for at det ikke lenger klarer å løse de mest krevende oppgavene.
 
- Hva tenker du om at Kripos-Borge sier at politiet selv mangler de nødvendige ressursene for å bekjempe de mafialiknende strukturene?
 
- Også dette er det opp til oss politikere som bevilgende myndigheter å ordne opp i. Det er viktig at sakene tilsynene avdekker får en rask reaksjon. I dag henlegges for mange av disse sakene på grunn av ressurs og kompetansemangel. Vi må gjøre politiet rustet til å løse disse sakene, sier Anette Trettebergstuen.