REAGERER: En eldre mann ble fløyet med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus etter en trafikkulykke på Askøy i Bergen mandag ettermiddag. Redningsmannskap på stedet reagerer på folks oppførsel på stedet. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: En eldre mann ble fløyet med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus etter en trafikkulykke på Askøy i Bergen mandag ettermiddag. Redningsmannskap på stedet reagerer på folks oppførsel på stedet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mens mannen satt hardt skadd inne i vraket, flokket folk til for å ta bilder

- Det er lov å tenke seg om to ganger.

Like etter klokka 12 i dag fikk politiet melding om en alvorlig trafikkulykke på fylkesvei 563 på Askøy utenfor Bergen.

Da nødetatene kom fram til stedet fant de en 80 år gammel mann som satt fastklemt i vraket, etter at bilen han hadde kjørt hadde havnet utfor veien og krasjet i et grantre.

- Dette er en alvorlig ulykke. Den skadde er en eldre mann. Han skal ha vært ved bevissthet mens man prøvde å få ham ut av kjøretøyet, sa operasjonsleder Morten Rebnord i Vest politidistrikt til Bergensavisen tidligere i dag.

Brannvesenet fikk en krevende jobb med å få mannen ut av vraket, som de anslår hadde havnet 10-20 meter fra veien.

- Vi klippet opp bilen, og så brukte vi kjettinger og en vinsj og dro bilen fra hverandre. Vi brukte trær som mothold og måtte være kreative fordi bilen sto inne i et skogholt, sier Sveinung Sivertsen, brannvesenets innsatsleder på stedet, til Bergens Tidende, som først omtalte denne saken.

Mannen ble så fløyet med ambulansehelikopter til Haukeland universitetssykehus i Bergen, der han nå behandles for det som betegnes som alvorlige skader.

Samlet seg for å ta bilder

Men før det ble redningsarbeiderne på stedet forstyrret av flere personer som samlet seg rundt vraket for å ta bilder, mens mannen fortsatt satt fastklemt og hardt skadd i bilen, forteller Sivertsen. Han avviser at det var pressefolk, og sier det var privatpersoner som tok bilder inn i bilen.

- Det er absolutt ikke noe vi ønsker, sier han til avisa.

Sivertsen forteller Dagbladet at det var langt mer enn et par stykker som hadde funnet fram mobilkameraene sine.

- Det var en god del folk. De første redningsarbeiderne som kom til skadestedet måtte umiddelbart vise vekk en person … ganske grundig, for å si det sånn. Mens arbeidet pågikk så dukket det opp flere personer. Det var mange som beveget seg i skråningen og skogen rundt, forteller han.

Enkelte skal ha beveget seg helt opp til bilen, for å ta bilder av den skadde mannen.

- Terskelen har blitt lavere

Sivertsen understreker at de fleste trakk seg unna etter å ha fått tydelig beskjed fra politi- og brannmannskap på stedet.

- Men i startfasen så var dette forstyrrende. Vi irriterer oss over folk som går rett opp til skadestedet. Både på vegne av den skadde, men også fordi det kan utgjøre en sikkerhetsutfordring, sier han.

Sivertsen forteller at han har opplevd liknende situasjoner som dette tidligere, og mener det har skjedd en tydelig endring de siste åra.

- Alle har kamera på mobilen. Det skal filmes eller tas bilder for å dokumentere det man har opplevd. Terskelen har helt klart blitt lavere, sier han.

- Kaotisk

Brannmannen legger imidlertid til at han ikke opplever det som et stort problem i hverdagen, og understreker nok en gang at folk flest er flinke til å lytte til beskjedene de får fra nødetatene.

- Men det er flere grunner til at man ikke skal gjøre dette. Man må tenke på personvernet til den som er skadd. Det kan også være uklokt å bevege seg inn på et skadested, med tanke på sikkerheten. I tillegg kan det forstyrre arbeidet vi gjør, sier Sivertsen og forklarer:

- Det er ofte kaotisk i den tidlige fasen, når vi nettopp har kommet til et skadested og jobber med kartlegging. Når publikum går i veien og blander seg inn, så kan situasjonen fort bli enda mer kaotisk. Det er derfor viktig at folk holder seg på en viss avstand.

Han advarer også mot å spre identifiserende bilder i sosiale medier, da det kan føre til at pårørende får et dødsbudskap før de har blitt varslet av de rette instansene.

- Det er lov å tenke seg om to ganger, sier Sivertsen.

Det er langt fra første gang det har blitt varslet om uvettig oppførsel fra publikum ved ulykkessteder.

- Den mest verdiløse delen av menneskeheten

I 2016 fortalte Richard Håkansson Dagbladet at han har sett seg lei på andre bilister som heller tar fram mobilen enn å hjelpe til ved trafikkulykker.

- Dette er et økende problem. Folk tar heller fram mobilen enn å hjelpe til. I tillegg står de i veien for redningstjenesten som forsøker å gjøre jobben sin, sa Håkansson.

Han synes de det gjelder skal tenke over hvordan det er for dem som er innblandet å skulle bli tatt bilde av. Spesielt for dem som er kritisk skadet.

«Dere tilhører den mest verdiløse delen av menneskeheten, at man overhode vil ta bilder av skadde mennesker synes jeg er motbydelig. Å gå fram med barna sine for å se på ulykkesstedet. Å være i veien for redningspersonell som er der for å redde liv», skrev han i et tordnende Facebook-innlegg etter at han selv hadde rykket ut da en kollega havnet i en ulykke.