EIENDOMSMOGUL: Donald Trump (t.v) slo seg opp på 70-tallet som eiendomsmogul og hotelleier. Her fra en presentasjonen i 1978 av det som skulle bli New York Hyatt Hotel. Donald Trump ble da omtalt som sønn av eiendomsutvikler Fred C. Trump, og ble fotografert sammen med blant andre New York-ordfører Ed Koch. Foto: AP / NTB scanpix
EIENDOMSMOGUL: Donald Trump (t.v) slo seg opp på 70-tallet som eiendomsmogul og hotelleier. Her fra en presentasjonen i 1978 av det som skulle bli New York Hyatt Hotel. Donald Trump ble da omtalt som sønn av eiendomsutvikler Fred C. Trump, og ble fotografert sammen med blant andre New York-ordfører Ed Koch. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Mens McCain ble torturert i Vietnam, bodde Trump på Manhattan og festet med «verdens vakreste kvinner»

Dette gjorde Trump mens McCain satt som krigsfange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at eiendomsmogul Donald Trump annonserte at han stiller som presidentkandidat i USA, har han seilt fram på meningsmålingene og ligger nå jevnt med Jeb Bush i teten blant de republikanske kandidatene.

Men det er ikke først og fremst meningsmålingene som har skapt Trump-overskrifter de siste dagene. I helga gikk han nemlig ut og sa at han ikke anser John McCain som en krigshelt.

- Liker folk som ikke ble fanget McCain, tidligere presidentkandidat for republikanerne, satt som krigsfange i Vietnam fra 1967 til 1973 etter at flyet hans ble skutt ned.

- Han er ikke en krigshelt, sa han ifølge CNN, før han fortsatte:

- Han er en krigshelt fordi at han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å si det til deg. Han er en krigshelt fordi han ble fanget. Ok, du kan få... Jeg tror kanskje at han er en krigshelt.

Uttalelsene har ikke falt i god jord, selv om McCain selv ikke krever noen unnskyldning.

- Jeg synes han bør rette en unnskyldning til familiene til dem som har ofret noe i konflikter, og dem som er blitt holdt fengslet fordi de tjente sitt land, sier John McCain til MSNBC.

Unngikk Vietnam Og uttalelsen har fått amerikanske medier til å granske hva Trump selv gjorde i Vietnam-krigen. For å si det kort: Han ble ikke torturert eller holdt isolert i en fangecelle. Eller som Washington Post oppsummerer det:

- Det var våren 1968, og Donald Trump hadde det bra.

Som alle andre på samme alder risikerte Trump den gang å bli sendt til Vietnam. Det unngikk han. Ifølge seg selv fordi han var heldig i loddtrekningen. Han hadde da allerede utsatt tjenesten fire ganger på grunn av studier og en idrettsskade, skriver Politico.

I stedet fikk han seg en økonomiutdannelse ved anerkjente University of Pennsylvania, og jobbet i farens eiendomsselskap ved siden av. Samtidig klekket han ut ideer som senere skulle gjøre ham til en svært rik og omtalt mann, skriver Washington Post.

Byens beste restauranter I 1971, mens McCain fortsatt hadde to år igjen før han ble sluppet løs, leide Trump seg en studioleilighet på Manhattan. Og han begynte å feste i verdensmetropolen, skriver Washington Post.

- Han tok Manhattan med storm, skriver avisa.

- Han spiste på noen av New Yorks beste restauranter og gikk på byen med vakre kvinner.

HARDT SKADET: John McCain ble først hardt skadet i flykrasjen. Senere ble han torturert under avhør i Hanoi. Dette bildet ble tatt i 1967, etter at han ble tatt til fange. Foto: AP / NTB scanpix
HARDT SKADET: John McCain ble først hardt skadet i flykrasjen. Senere ble han torturert under avhør i Hanoi. Dette bildet ble tatt i 1967, etter at han ble tatt til fange. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Trump selv skriver dette i boka «Trump: The Art of the Deal»:

- Noe av det første jeg gjorde, var å bli medlem i Le Club, som på den tida var det heteste utestedet i byen, og kanskje det mest eksklusive. Det var som Studio 54. Noen av byens mest suksessfylte menn og noen av verdens varkreste kvinner var medlemmer. Det var et slikt sted hvor du kunne se en rik 75 år gammel fyr komme inn sammen med tre svenske blondiner.
 
Og mens McCain ble torturert i Vietnam i fengselet som ble omtalt som Hanoi Hilton, jobbet Trump med planer om å kjøpe opp hoteller som slet økonomisk og å pusse dem opp.

Han skulle ende opp som eier av flere skyskrapere, hoteller og andre eiendommer i New York, blant dem Trump Tower på Fifth Avenue, der han bor i de tre øverste av 72 etasje.

Obama-kritiker 68-åringen har aldri hatt noen politiske verv, og er for publikum kanskje mest kjent som missegeneral og fra reality-showet «The Apprentice».

Trump har i årevis vært en høylytt kritiker av president Barack Obama, og har forsøkt å så tvil om hvorvidt Obama virkelig ble født i USA.

Hittil i valgkampen har han blant annet provosert med å kalle meksikanske innvandrere «narkoforbrytere og voldtektsmenn». En kunstner laget sexleketøy med Trumps figur i protest, og Neil Young har hisset seg opp over at Trump benyttet hans sang «Rockin' in the free world».

TILBAKE I USA: 14. september i 1973 ble John McCain tatt i mot at daværende president Richard Nixon.  Foto: AP / NTB scanpix
TILBAKE I USA: 14. september i 1973 ble John McCain tatt i mot at daværende president Richard Nixon. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
SKUTT NED: Flyet John McCain førte ble skutt ned over Hanoi i 1967. Han ble holdt i fangenskap til 1973. Foto: Wikimedia commons
SKUTT NED: Flyet John McCain førte ble skutt ned over Hanoi i 1967. Han ble holdt i fangenskap til 1973. Foto: Wikimedia commons Vis mer