DØD: I fire dager forsøkte redningsmannskaper å redde grindhvalen, men livet sto ikke til å redde. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS  / NTB scanpix
DØD: I fire dager forsøkte redningsmannskaper å redde grindhvalen, men livet sto ikke til å redde. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS / NTB scanpixVis mer

Mens menneskene forsøkte å redde hvalen, kastet den opp fem plastposer

Døde og ble obdusert. I magen ble det funnet 80 plastposer.

Det siste året har det blitt stadig større oppmerksomhet rundt hva slags skade plast gjør i naturen, og da spesielt hvordan plasten skader livet i sjøen.

Lite har visualisert problemet med plastforsøplingen bedre enn hvaler som har spist plastposer og dødd. Og denne uka kom et nytt eksempel på problemet.

8 kg plast i magen

En liten grindhval ble funnet i svært dårlig form like utenfor kysten av Thailand mandag denne uka. Hvalen klarte ikke å svømme, og miljømyndighetene i Thailand forsøkte etter beste evne å hjelpe den syke hvalen, skriver BBC.

Mens myndighetene forsøkte å redde hvalen, kastet den opp fem plastposter, noe som ga dem en god pekepinn på hva som plaget den.

ET FANTASTISK SYN: Jordan er lidenskapelig opptatt av havet, og bruker derfor mye tid på å filme det. Han elsker også hvaler, men ble svært overrasket over dette synet. Video: Instagram / Uheheu. Du kan se flere fantastiske videoer fra Jordan her: http://bit.ly/2fJAyvj Vis mer

Etter at redningsmannskaper over fire dager hadde forsøkt å redde hvalen, døde den.

En obduksjon avslørte at den døde hvalen hadde svelget 80 plastposer på til sammen 8 kg.

- Hvis du har 80 plastposer i magen, så dør du, sier marinbiolog, Thon Thamrongnawasawat.

Plastposene gjorde det umulig for hvalen å spise.

I MAGEN: Myndighetene i Thailand fant 80 plasposer i magen på den døde grindhvalen. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS
I MAGEN: Myndighetene i Thailand fant 80 plasposer i magen på den døde grindhvalen. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS Vis mer

- Kjempeproblem

Thailand bruker enorme mengder plastposter hvert år, og det anslås at posene tar livet av flere hundre sjødyr hvert eneste år.

- Det er et kjempeproblem. Vi bruker mye plast, sier Thamrongnawasawat, ifølge The Independent.

Regjeringen i Thailand annonserte nylig at de vurderer en avgift på posene.

Også i Norge har vi fått se problemene på nært hold. I februar i fjor fant forskere 30 plastposter i magen på en syk hval som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland.

PLAST: Magen til grindhvalen var full av plastposer, noe som gjorde det umulig for hvalen å spise. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS / NTB scanpix
PLAST: Magen til grindhvalen var full av plastposer, noe som gjorde det umulig for hvalen å spise. Foto: Thailand's Department of Marine and Coastal Resources / Social Media / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sa zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Historien om hvalen på Sotra gikk verden rundt, og var sterkt delaktig i at rekordmange 49 000 frivillige samlet inn 1400 tonn søppel langs norskekysten i fjord, ifølge Hold Norge Rent-aksjonen.

Men det man fant i magen på Sotra-hvalen var lite sammenliknet med det man fant i den døde spermhvalen som ble skyllet i land fra Middelhavet sørøst i Spania - på stranda i Cabo de Palos i Murcia-regionen nær Alicante.

Den tynne, og trolig utsultede hannhvalen, var 10 meter lang og veide «bare» seks tonn. I magen hadde hvalen 29 kilo plast, noe som ble betegnet som en ny rekord.

Bilder av innholdet i magen viste hauger av plastposter og taustumper. En jerrykanne, stor som en liten bensinkanne, ble også funnet i magesekken.