- Mens noen er stille og vil være alene, bryter andre ut i hemningsløs gråt

De fem savnedes pårørende vil være samlet på senteret i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To dager har gått siden Hercules-flyet «Siv» mistet kontakten med omverdenen like før klokka 15 torsdag. Pårørendesenteret på den militære flystasjonen på Gardemoen ble raskt opprettet, og pårørende har kommet og gått fra senteret.

- Uvissheten mest dramatisk Seniorprest og leder for pårørendesenteret på Gardemoen, Jan Inge Ringsby, har jobbet tett med den lokale presten opp mot de pårørende.

- Uvisheten er det mest dramatiske. De veit ikke om de sitter der med en såret mann eller kone, eller om de sitter de som enke eller enkemann.

Ringsby forteller at de pårørende nå må innstille seg på et annet liv enn det de hadde i fjor.

- Bildene har sunket inn hos de pårørende. Sorgen som brer seg nå er selvfølgelig hjerteskjærende. De har ikke fått melding om død, ikke fått melding om overlevende.

Egen pårørendekontakt Hver familie har nå fått tilbud om en pårørendekontakt som vil bistå i ett år framover.

-Vi er her for å støtte både de pårørende og de ansatte som er rammet av sjokk. Vi har et godt forsvar i Norge for å avskrekke slik at vi unngår en krigssituasjon. De pårørende bryr seg ikke om det dette skjedde under trening eller om det hadde vært på en tur til Kabul, sier Ringsby.

Han mener det er «utrolig energitappende» å ikke få fakta bekreftet.

-Vi mennesker reagerer utrolig forskjellig i slike situasjoner. Noen mister håper raskt, andre gir aldri opp håpet. Mens noen er stille og vil være alene, bryter andre ut i hemningsløs gråt, sier han og fortsetter:

- Sorgen er på og av når vi frykter å ha mistet noen. Dette er en prosess.

Senteret stenger søndag Pårørendesenteret vil etter planen bli stengt søndag.  

TRENGER TID:  Seniorprest og leder for pårørendesenteret på Gardemoen, Jan Inge Ringsby (f.v.), generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, og stasjonssjef og oberst Diederik Willem Kollf er sterkt preget etter ulykken. Her fra pressekonferansen på Gardemoen. Foto: Christian Roth Christensen.
TRENGER TID: Seniorprest og leder for pårørendesenteret på Gardemoen, Jan Inge Ringsby (f.v.), generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, og stasjonssjef og oberst Diederik Willem Kollf er sterkt preget etter ulykken. Her fra pressekonferansen på Gardemoen. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

-Vi innser at det vil ta tid før vi vil få inn ny informasjon. Vi håper at de har hatt en bedre tid i uvissheten enn om de hadde vært hjemme.

Sjøl har han prata med fire som var basert på Gardemoen flere ganger.

-Jeg identifiserer meg med familiene. Alle har et grunnleggende ønske om å hjelpe dem, det eneste de vil er å få dem levende tilbake. På det tidspunktet hvor de er bekreftet omkommet vil Forsvaret planlegge en minnesermoni.

Hver flybit viktig Generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, mener arbeidet opp mot de pårørende og kollegaene er det viktigste for han som sjef.

- Vi er i full gang med å kartlegge hva som har skjedd. Hver enkelt flybit vil fortelle en historie. Deretter skal vi sette sammen historiene og finne ut hva som har skjedd og hvorfor. Det er et møysommelig arbeid, bildene fra havaristedet viser at dette kommer til å ta tid, sa han under pressekonferansen på Gardemoen.

TUNGT:  Jan Inge Ringsby er seniorprest i Luftforsvaret og leder for pårørendesenteret. Mens noen reagerer med gråt, trekker andre seg tilbake, forteller han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TUNGT: Jan Inge Ringsby er seniorprest i Luftforsvaret og leder for pårørendesenteret. Mens noen reagerer med gråt, trekker andre seg tilbake, forteller han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han mener værforholdene gjør arbeidet ekstra vanskelig.

- Dette er en vanskelig tid i usikkerhet. Jeg må innrømme at jeg er på vei inn i en sorgfase.

Hannestad mener flere brikker falt på plass med filmen og bildene fra havaristedet.

- Det har vært et kraftig treff med fjellveggen. Det betyr at det ser mørkt ut, og håpet er mindre.

Han mener ulykken skiller seg fra skader som skjer i krig.

- Vi hadde aldri forventet tap på norsk jord i fredstid. Det er sjokkerende.

I tusen biter Stasjonssjef og oberst Diederik Willem Kollf kjente fire av de fem savnede. Under pressekonferansen på Gardemoen sa han at uvisstheten har gjort situasjonen veldig tøff.

- Det ble fryktelig klart at det er lite håp igjen når man ser bilder av en flymaskin som ligger spredt i tusen biter. Flere av oss er allerede i sorgfasen. Jeg har sagt til de pårørende at jeg deler det samme savnet og følelsene.

Han håper at skavdronen vil være tilbake i arbeid på mandag.

TØFF BESKJED Å FÅ:  Presse og informasjonsoffiser Brynjar Stordal forteller at de pårørende reagerte på skjebnefilmen ulikt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TØFF BESKJED Å FÅ: Presse og informasjonsoffiser Brynjar Stordal forteller at de pårørende reagerte på skjebnefilmen ulikt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi flyr transportfly og det er viktig å komme tilbake og få en normalitet, og ikke sitte for mye og tenke på det som har skjedd.

Kollf har ikke hørt noe om at de pårørende ønsker å reise til ulykkesstedet. 

- For meg er det kameratskapet og samholdet oss imellom som virker trøstende. Støtten har vært helt formidabel.

DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35).
DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Vis mer