KOLERA-EPIDEMI: Kolera-epidemien i Jemen griper mer og mer om seg. Her en kvinne med sine to sønner som får behandling for kolera i Jemens hovedstad Sanaa i forrige uke. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Khaled Abdullah
KOLERA-EPIDEMI: Kolera-epidemien i Jemen griper mer og mer om seg. Her en kvinne med sine to sønner som får behandling for kolera i Jemens hovedstad Sanaa i forrige uke. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Khaled AbdullahVis mer

Kolerautbrudd:

Mens Norge selger ammunisjon til en part i krigen, slår Jemens kolerautbrudd alle rekorder

Redd Barna forklarer utbruddet med krigen i landet, og ber Norge stoppe ammunisjonssalg til én av partene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To og et halvt år etter at en saudiarabisk-ledet koalisjon startet krigføring i Jemen, har kolerautbruddet i landet satt en dyster rekord.

Fra 27. april til 10. oktober i år registrerte Verdens helseorganisasjon (WHO) 815 314 mistenkte koleratilfeller. Det er ny rekord. WHO knytter 2156 dødsfall til epidemien.

- Det er på grunn av den pågående krigen at koleraepidemien har blitt så stor, sier Gunvor Knag Fylkesnes, politisk leder i Redd Barna.

- Blokkerer havnene

Tidligere hadde Haiti de høyeste koleratallene, med 815.000 registrerte tilfeller - over en sju årsperiode fram til august i år.

På mindre enn seks måneder har altså Jemen nådd det samme nivået. De fleste som rammes er barn.

- Det har ikke vært målt en så stor koleraepidemi i nyere tid, sier Fylkesnes.

KRIGEN ER GRUNNEN: Ifølge Redd Barna er krigføringen grunnen til Jemens alarmerende koleraepidemi. Her er en soldat fra De forente arabiske emirater i et militærhelikopter på tokt over Jemen. Foto: NTB Scanpix/AP/Adam Schreck
KRIGEN ER GRUNNEN: Ifølge Redd Barna er krigføringen grunnen til Jemens alarmerende koleraepidemi. Her er en soldat fra De forente arabiske emirater i et militærhelikopter på tokt over Jemen. Foto: NTB Scanpix/AP/Adam Schreck Vis mer

Hun sier at halvparten av klinikkene i landet er lagt ned som en følge av krigen, og at mange av de gjenværende mangler utstyr for å behandle epidemien.

- De krigende partene blokkerer havnene inn til Jemen, slik at medisinsk utstyr ikke kommer inn, sier hun, og legger til at dette også gjelder mat til befolkningen.

Fylkesnes gir denne forklaringen på at situasjonen har blitt så ille i Jemen:

- De sanitære systemene har brutt sammen, og de har ikke mulighet til å fikse det fordi de er i krig.

Ber Norge slutte

En av de krigførende partene er De forente arabiske emirater («Emiratene»), som deltar i koalisjonen ledet av Saudi-Arabia. Koalisjonen fører krig mot en Houthi-milits som i september 2014 tok kontroll over hovedstaden Sanaa.

Fylkesnes er opprørt over at det norske selskapet Nammo, hvor den norske stat eier halvparten av aksjene, selger ammunisjon til Emiratene.

- De landene som selger våpen til partene, må slutte med det. Vi prøver å påvirke Norge til å slutte å selge, men da er svaret fra utenriksministeren at ingenting tyder på at det de selger brukes til krigføring i Jemen, sier hun.

Det synes Redd Barna er en tynn forklaring.

Ifølge VG eksporterte Norge i vår ammunisjon for 38 millioner kroner til Emiratene.

Denne måneden ble det kjent at FN har ført den saudisk-ledete koalisjonen opp i et utkast til en svarteliste over parter som dreper og lemlester barn.

- Da mener vi at det burde være automatikk i at Norge slutter å selge våpen, sier Fylkesnes.

Ammunisjonssalget har tidligere blitt skarpt kritisert av blant annet SV og fredsprisvinner Tawakkol Karman.

UD: - Særlig årvåkenhet

«UD sitter ikke på noe informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen», skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Hun opplyser at departementet «fortsetter å ha et skjerpet blikk» på risikoen for at forsvarsmateriell fra Norge kan bli brukt i strid med humanitærretten i Jemen.

«FN-rapporten som ble lagt frem 6. oktober, skal behandles av Sikkerhetsrådet. Selv om rapporten ikke gir informasjon om at materiell fra Norge er benyttet i Jemen, så tar vi situasjonen på det aller største alvor. Norges strenge praksis og særlige årvåkenhet når det gjelder risiko for bruk i strid med humanitærretten i Jemen, ligger fast», skriver Lunde. Hun konstaterer at det ikke er et generelt forbud mot ammunisjonseksport til Emiratene, men at dette avgjøres fra sak til sak.

Lunde skriver at Norge, som en av de største giverne av humanitær hjelp til Jemen - cirka 300 millioner kroner i år - støtter etableringen av en internasjonal ekspertgruppe for å undersøke brudd på menneskerettighetene i Jemen.