Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

... mens Putin er på OL-fest i Beijing

Bush og Putin prater krig. 91 000 andre følger åpningsfesten i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens OL-fyrverkeriet i Bejing tok av til en åpningsfest verden ikke har sett maken til, var krig det altoverskyggende temaet når verdens mektigste menn pratet sammen på tribunen og banketten etterpå.

Kinas president Hu Jintao tok i mot verdens fremste statsledere til lunsj før åpningsseremonien startet. USAs president George W. Bush og Russlands statsminister Vladimir Putin pratet om det som da ble betegnet som ”uroen” i Sør-Ossetia.

Det bekrefter talskvinne i Det hvite hus, Dan Perino, overfor nyhetsbyrået AP.

Hun ville ikke si noe om innholdet i lunsjpraten mellom de to, annet enn at USA sterkt oppfordret til ”selvbeherskelse på begge sider”.

Den russiske versjonen fra lunsjpraten, er at Putin og Russland er forberedt på å forsvare russiske borgere i Sør-Ossetia.

Alvorlige under festen

Mens TV-bildene fra åpningsseremonien i kveld kinesisk tid viser glimt med utvetydig feststemning i tilskuermengden på 91 000 mennesker på tribunene i Fugleredet, forblir statsminister Vladimir Putin alvorlig under hele festen.

Han kaster jakka på tribunen, og prater fortsatt intenst med George W. Bush. Ingenting med ansiktsuttrykkene eller kroppspråket tyder på at det er festen rundt dem de er opptatt av.

 ALVORSPRAT: Mens 91 000 andre på tribunene på OL-stadion i Beijing frydet seg over et spektakulært åpningsshow i OL, var Vladimir Putin og George W. Bush i intens prat på tribunen om situasjonen i Sør-Ossetia. Foto: SCANPIX/AFP.
ALVORSPRAT: Mens 91 000 andre på tribunene på OL-stadion i Beijing frydet seg over et spektakulært åpningsshow i OL, var Vladimir Putin og George W. Bush i intens prat på tribunen om situasjonen i Sør-Ossetia. Foto: SCANPIX/AFP. Vis mer

Mens OL-seremonien fortsatt pågår, forteller russisk TV og Georgias president Mikhail Saakasjvilli om minst 150 russiske tanks som har rullet inn for grensen til Sør-Ossetia.

”Uro” er blitt ”krig” mens festen i Beijing pågår.

Over tusen sivile drepte

Mens Putin, Bush og VIP-gjester i særklasse har trukket innendørs på bankett i Folkets store sal i kveld, melder Reuters fra den beleirede sørossetiske hovedstaden Tskhinvali i kveld at over ett tusen sivile er drept i trefninger i løpet av dagen.

En talsmann for Georgias regjering, Shota Utiashvile, regner opp antall drepte til ”flere hundre sivile” ifølge nyhetsbyrået AFP.

Og han innrømmer at Georgias styrker har mistet kontrollen i Tskhinvali.

- Russiske styrker bombarderer Tskhinvali. Vi har mistet kontrollen over deler av byen, sier Georgias talsmann til AFP.

- Driver dem tilbake

image: ... mens Putin er på OL-fest i Beijing

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax i kveld, har separatiststyrkene til Sør-Ossetia begynt å drive georgiske tropper ut av sørsiden av hovedstaden.

Det er det lederen for den ikke-anerkjente sørossetiske regjeringen, Eduard Kokity, som opplyser. Han sier ingenting til Interfax om de russiske troppenes rolle i kamphandlingene.

BANKETT: Alvorspraten fortsatte på banketten etter åpningsseremonien.
RAKETTER: Georgiske raketter fyres av inn i Sør-Ossetia fra Ergneti, om lag 60 kilometer fra Georgias hovedstad Tblisi.
TANKS PÅ VEI: Tanks fra Georgia på vei over grensen til Sør-Ossetia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!