Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nær gigantisk atomulykke:

Mens Putin skrøt av nytt supervåpen, avslørte russerne nesten-katastrofe

I 2011 brøt det ut brann i en av det russiske forvarets sentrale ubåter. At det var kjernefysiske våpen om bord da det skjedde, ble hemmeligholdt.

DYSSET NED NESTEN-KATASTROFE: I 2011 brøt det ut brann i en av det russiske forsvarets sentrale ubåter av typen K-84. At det var kjernefysiske våpen om bord da det skjedde, ble hemmeligholdt. Video: John Black Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ingen har noe som dette», sa president Vladimir Putin om Russlands to nye typer missiler, da han presenterte dem under sin årlige tale om rikets tilstand torsdag.

De nye kjernefysiske våpnene ble møtt med applaus fra Russlands forretningselite og regjering - samt stor bekymring fra flere hold, blant andre Thomas Nilsen, redaktør for avisa Barents Observer Independent:

- Dette er et dommedagsvåpen. Et skrekkelig våpen. Fra 1. mars 2018 ble verden et farligere sted, sa Nilsen til Dagbladet torsdag.

Men mens Putin skrøt av sitt nye «dommedagsvåpen», slapp russiske myndigheter imidertid også en annen nyhet - en innrømmelse om en nesten-katastrofe tilbake i 2011.

I 2011 var båten «Jekaterinburg» av typen K-48 inne for reparasjon ved et verft i tettstedet Rosljakovo ved Murmansk, da en brann i treverk spredte seg til ubåten.

HEMMELIGHOLDT: Representanter fra det russiske forsvarsdepartementet forsikret mediene om at ubåten ikke holdt atomvåpen under brannen. Etter flere år med mistanker, bekreftes det nå at det var et forsøk på hemmelighold, og at det faktisk var atomvåpen om bord under brannen. Foto: Bloger51
HEMMELIGHOLDT: Representanter fra det russiske forsvarsdepartementet forsikret mediene om at ubåten ikke holdt atomvåpen under brannen. Etter flere år med mistanker, bekreftes det nå at det var et forsøk på hemmelighold, og at det faktisk var atomvåpen om bord under brannen. Foto: Bloger51 Vis mer

Hemmeligholdt

Nyheten om at en av det russiske forsvarets ubåter sto i full fyr, nådde naturlig nok landets medier, men hele sannheten kom ikke fram.

Den viktigste detaljen - at ubåten var lastet med atomvåpen - og at brannen dermed sto i fare for å utløse en atomkatastrofe - ble hemmeligholdt.

INNRØMMER NESTEN-KATASTROFE: Dmitrij Rogozin, visestatsminister for Russlands forsvars- og romfartsindustri, innrømmer at ubåten «Jekaterinburg» var lastet med atommissiler da den var i brann i 2011. Foto: NTB Scanpix
INNRØMMER NESTEN-KATASTROFE: Dmitrij Rogozin, visestatsminister for Russlands forsvars- og romfartsindustri, innrømmer at ubåten «Jekaterinburg» var lastet med atommissiler da den var i brann i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Representanter fra forsvarsdepartementet forsikret nemlig den gang om at våpnene var lastet av ubåten før brannen blusset opp - en forklaring flere russiske medier ikke hadde noe tro på.

Men nå har altså Dmitrij Rogozin, visestatsminister for Russlands forsvars- og romfartsindustri, bekreftet det mange har hatt mistanke om siden hendelsen:

- Ubåten lastet ikke av våpnene før reparasjonen, innrømmet Rogozin.

Å ikke laste av våpnene er i strid med marinens praksis og sikkerhetskrav.

Kunne endt katastrofalt

Ubåten «Jekaterinburg», også som kjent som K-84, er av typen Delta-IV, og er vanligvis lastet med 16 ballistiske missiler, hver og en utstyrt med fire kjernefysiske stridshoder.

Det vil si at det var stor fare for at hele 64 kjernefysiske sprengladninger skulle gå av under brannen tilbake i 2011. I tillegg var ubåten også drevet av to kjernereaktorer.

En eksplosjon kunne frigitt radioaktive stoffer fra missilene ut i atmosfæren og påvirket omkringliggende sivilisasjon. 400 000 mennesker bor innen en 30 kilometers radius fra verftet hvor ubåten stod i flammer.

Ifølge Meteorologisk institutt blåste vinden fra ubåtbrannen mot Troms og Finnmark, skrev VG i 2011.

Brannen ble slukket etter 20 timer, ved å senke ubåten ned i vannet.

Rogozin dro tilbake til verftet noen dager etter hendelsen for å takke arbeiderne som reddet ubåten, «og alle oss fra de alvorlig konsekvensene».

Mangel på informasjon

Både daværende norske utenriksminister Jonas Gahr Støre og Sveriges utenriksminister Carl Bildt var kritiske til mangelen på informasjon fra Moskva i kjølvannet av hendelsen.

Rogozin var fersk i jobben da brannen i ubåten brøt ut. Han selv og andre militære offiserer prøvde å forutse hvordan de best skulle handle, da ubåten tross alt var lastet med kjernefysiske våpen.

Putin sier at Russland har testet en rekke nye atomvåpen den siste tiden.

To nye missiler ble presentert torsdag: et interkontinentalt missil kalt «Sarmat» og et kryssermissil som ifølge Putin skal ha ubegrenset rekkevidde og kunne holde høy hastighet.

Putins melding til USA var klar: De nye missilene med kjernefysisk kapasitet kan ikke avskjæres av forsvarsmekanismer mot missiler.

Putin klar for gjenvalg

De siste meningsmålingene fra Russland viser at Putin har støtte fra 80 prosent av den russiske befolkningen.

Selv om fire andre kandidater stiller til presidentvalget 18. mars, er det lite trolig av noen vil komme nær å true Putins tittel som Russlands president.

Putin har sittet med makten i snart 20 år, enten som statsminister eller president.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!