KRANGLER: En rekke høytstående, profilerte republikanere har de siste dagene trukket sin støtte til Trump. Blant dem Paul Ryan, ordførende styrer av representantenes hus (Kongressen) og senator og partiveteran John McCain. Det gjør grasrota i partiet urolig. De frykter nå et dårlig kongressvalg. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRANGLER: En rekke høytstående, profilerte republikanere har de siste dagene trukket sin støtte til Trump. Blant dem Paul Ryan, ordførende styrer av representantenes hus (Kongressen) og senator og partiveteran John McCain. Det gjør grasrota i partiet urolig. De frykter nå et dårlig kongressvalg. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Det amerikanske valget:

Mens Republikaner-toppene krangler, frykter grasrota at de kan miste makta: - Utenkelig for ett år siden

Det amerikanske valget i november er ikke bare et presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes presidentkandidat Donald Trump virker å ha hisset på seg alt og alle i løpet av valgkampen. I natt annonserte han «lenkene er tatt av» og at han brøt med en rekke etablerte republikanske støttespillere - frivillig og ufrivillig.

For en rekke høytstående, profilerte republikanere har de siste dagene trukket sin støtte til Trump. Blant dem Paul Ryan, ordførende styrer av representantenes hus (Kongressen) og senator og partiveteran John McCain.

Urolig grasrot

Den interne spliden blant Republikaner-toppene, gjør nå grasrota i partiet urolig. For første gang siden valgkampen ble dratt i gang, frykter partiet nå å miste flertallet i Kongressen, skriver det politiske nyhetsnettstedet The Hill.

Samme dag som presidentvalget finner sted, skal også 435 kongressrepresentanter velges.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

- Jeg hadde aldri trodd at representantenes hus ville være i spill, men jeg fortsetter å høre at hvis en presidentkandidat ligger ti eller flere prosentpoeng bak den andre, er det en mulighet, sier en republikansk delstatsleder til The Hill.

- Det virket utenkelig for et år siden, legger den anonyme delstatslederen til.

Utvider konkurranseområdet

Kongressvalget kommer alltid i skyggen av presidentvalget, men valget av USAs nasjonale folkevalgte har avgjørende betydning for maktbalansen i landet.

I dag har Republikanerne majoriteten i Kongressen. Det har de hatt siden 2010.

Medlemmer av kongressen velges hvert andre år. Det er i alt 435 plasser i den lovgivende forsamlingen.

Og som følge av den republikanske kranglingen, har Demokratene nå begynt å tenke på og kjempe om seter i valgdistrikter Republikanerne tradisjonelt har et fast grep om, ifølge The Hill.

TRUMP FORSVANT: Før debatten i St. Louis, arrangerte Donald Trump en pressekonferanse med fire kvinner som mener at de er utsatt for forskjellige overgep av Bill og Hillary Clinton. Etter debatten sendte han dem ut for å møte pressen mens han selv forsvant ut bakveien. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

En valgkampstrateg for Republikanerne etterlyser handling fra ledelsen for å hale i land en valgseier i november.

- Vi trenger helhetlig endring ellers kommer vi aldri til å vinne. Vi burde ha vært i stand til å slå Hillary Clinton, sier strategen.

Skandalevideoen vanskelig å svelge

Skandalevideoen som ble lekket til pressen fredag inneholdt et opptak fra 2005 hvor Trump snakker særdeles seksualiserende og nedlatende om kvinner.

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump blant annet i videoen.

For mange republikanere ble videoen en kamel de ikke kunne svelge. Det var blant annet slik Trump mistet støtten til både John McCain og Paul Ryan.

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det finnes ingen unnskyldninger for Donald Trumps provoserende og nedlatende kommentarer. Ingen kvinne skal noen gang måtte bli offer for en slik type upassende oppførsel, uttalte McCain før han satt nådestøtet i Trump:

- Cindy og jeg kommer ikke til å stemme på Donald Trump, sier McCain ifølge Buzzfeed.

- Jeg ble kvalm av det jeg hørte i dag, sa Ryan.

PRESIDENTEN: Barack Obama omtalte det siste opptaket av Trump som har blitt lekket til pressen. Video: CNN Vis mer