Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens russerne jublet, slapp Putin pensjonsbombe: - Mest betente spørsmålet på mange år

«Tilfeldig» beskjed kom da dommeren blåste av for 5-0 til Russland i VM.

5-0: President Vladimir Putin smilte fra øre til øre da dommeren blåste av VMs åpningskamp Russland - Saudi-Arabia på Luzhniki stadion i Moskva torsdag. Statsminister og budbringer Dimitrij Medvedev kom med et par meldinger samtidig. Foto: Kirill Kudryavtsev, AFP/NTB Scanpix.
5-0: President Vladimir Putin smilte fra øre til øre da dommeren blåste av VMs åpningskamp Russland - Saudi-Arabia på Luzhniki stadion i Moskva torsdag. Statsminister og budbringer Dimitrij Medvedev kom med et par meldinger samtidig. Foto: Kirill Kudryavtsev, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidspunktet kan ha vært tilfeldig - eller kanskje ikke:

Umiddelbart etter at dommeren hadde blåst av den første VM-kampen torsdag, og det russiske folk var i kollektiv seiersrus etter 5-0-seieren over Saudi-Arabia, kom det mest kontroversielle vedtaket fra Kreml på mange år:

Nå skal den russiske pensjonsalderen for menn økes fra 60 til 65 år - altså fem år.

Og for kvinner fra 55 til 63 år - åtte år lengre i arbeidslivet i en lang jafs.

Ferske meningsmålinger viser at opp til 92 prosent av det russiske folket er imot en pensjonsreform, som fra deres ståsted er dramatisk.

Da er det greit for presidenten at han fikk over 70 prosent av stemmene ved forrige valg.

Momssjokk

Og samtidig, mens president Vladimir Putin satt på ærestribunen under VMs første fest, var statsminister Dimitrij Medvedev og regjeringen budbærer for nok et økonomisjokk.

Momsen skal økes med to prosentpoeng fra 18 til 20 prosent.

Det vil på den ene siden føre til at konsumprisdeksjen øker med 1,5 prosentpoeng.

På den andre siden vil det gi den russiske statskassa over 80 milliarder norske kroner i årlig tilskudd, ifølge Moscow Times, som siterer visestatsminister og finansminister Anton Siluanov.

For det er penger det dreier seg om. Med dagens pensjonsaldre, økende gjennomsnittalder i befolkningen og en lavere andel av folk i arbeidspliktig aldre til å betale for pensjonsgodene, vil statskassa gå tom. Eller konkurs.

- GÅ AV MED PENSJON SELV: En kvinne kommer med et forslag til Putin foran et valgmøte i presidentens barndomsby St. Petersborg i april i fjor. Foto: Dmitrij Lovetsky, AP/NTB Scanpix.
- GÅ AV MED PENSJON SELV: En kvinne kommer med et forslag til Putin foran et valgmøte i presidentens barndomsby St. Petersborg i april i fjor. Foto: Dmitrij Lovetsky, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Lavest i Europa

Russland har den laveste pensjonsalderen i Europa både for kvinner (55) og for menn (60, sammen med Tyrkia, Ukraina og Slovenia).

Her er ferske oversikter over pensjonsaldre i Europa for kvinner og for menn.

Seniorforsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) dra de store linjene overfor Dagbladets lesere:

- Den lave pensjonsalderen i Russland stammer tilbake fra tidlig Sovjet-tid med drømmen om å skape et paradis på jord. I årene etter at den drømmen brast, har det ikke vært politisk mulig å rikke på disse pensjonsgrensene. Men nå er det tvingende nødvendig av økonomiske årsaker, påpeker NUPI-forskeren.

Han trekker fram et par ferske nøkkeltall:

- I 2015 kom ca. 50 prosent av de russiske statsinntektene fra olje og gass. Nå har den andelen gått ned til mellom 35 og 40 prosent. Dårligere priser på verdensmarkedet og gammel teknologi er årsaken til den dramatiske utviklingen.

Og han peker på to altoverskyggende bærebjelker for folkets tillit til regimet: sikkerhet mot ytre fiender og sosial sikkerhet.

- Forsvarsbudsjettet er allerede redusert med 20 prosent. Det har skjedd flere positive, sosiale reformer under Putin. Men Russland har ikke råd til å betale både for disse reformene og for pensjon som stadig blir dyrere med slik lav pensjonsalder. Da er den minst nærliggende trusselen å gjøre noe med pensjonsalderen, sier Godszimirski.

Også i Frankrike

Han peker på at også vesteuropeiske land er gjennom tilsvarende omstillinger. Hellas og Italia har gjort store endringer. Nå støvsuger president Macron gamle særordninger for yrkesgrupper i Frankrike.

Men både Italia og Polen har gått tilbake på sin pensjonskjerpinger. Det ble kampsaker i siste valg.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

Et innlegg delt av Dagbladet (@dagbladet)

- Noen har vel snakket sammen og dette regjeringsforslaget blir vel dermed vedtatt i nasjonalforsamlingen Dumaen i nær framtid ?

- Det er åpenbart at dette forslaget og tidspunktet ikke kommer fra Medvedev og regjeringen uten at Putin har velsignet hver detalj. Men jeg er likevel ikke sikker på at pensjonsreformen blir akkurat slik.

- Dette er det mest betente spørsmålet i Russland på mange år, sier Russland-eksperten fra NUPI.

Dumaen skal ta stilling til et forslag om å øke menns pensjonsalder med en halvår pr. kalenderår fra 2019.

Da vil pensjonsalderen være 65 i 2028. Kvinners pensjonsalder skal gradvis være økt til 63 år i 2034.

140 millioner ikke-pensjonister

Forslaget skapte et tilnærmet politisk jordskjelv da president Valdimir Putihn og hans regnemester, tidligere finansminister Aleksej Kudrin, la fram planene for ett år siden.

140 millioner russere ville - og vil - bli direkte berørt.

Ifølge Aftenposten var aldershevingen den samme: fem og åtte år. Det skulle skje brått, og deretter skulle pensjonssatsene stå stille i 20 år.

Nå skal det samme målet nås mer gradvis, med en ikke tallfestet gulrot om pensjonsøkning etterpå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media