Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skytemassakren i Florida:

Mens sheriffen hedrer Florida-helten Anthony (15), vokser sinnet mot Trump

Anthony Borges (15) hylles som en helt etter skoleskytingen.

HELT: Skuddofferet Anthony Borges (15) beskrives som en helt etter skytemassakren i Florida. Søndag fikk han besøk på sykehuset av sheriff Scott Israel. Foto: Broward Sheriff-kontor
HELT: Skuddofferet Anthony Borges (15) beskrives som en helt etter skytemassakren i Florida. Søndag fikk han besøk på sykehuset av sheriff Scott Israel. Foto: Broward Sheriff-kontor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Anthony Borges (15) ble skutt fem ganger under skytemassakren på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida 14. februar og var livstruende skadet.

Til sammen ble 17 personer drept da gjerningsmannen Nikolas Cruz gikk til angrep. Borges omtales nå som en av heltene, som kan ha bidratt til at dødstallet ikke ble enda høyere i en av USAs dødeligste skoleskytinger.

Søndag melder Sun Sentinel at han ikke lenger er livstruende skadet. Tilstanden hans blir beskrevet som stabil.

- Det er en viktig milepæl for pasienten og for vårt team, sier medisinsk direktør Igor Nichiporenko ved Broward Health North Hospital til avisa.

SKOLESKYTING: Skyteepisoden skjedde på den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland. 17 personer ble drept. Blant dem var geografilæreren til Sanjana Ramnanan, som fikk en gjeng elever i sikkerhet, sekunder før han selv ble drept. Video: CNN Vis mer

Sheriff-besøk

Borges, som trolig reddet flere klassekamerater med sin heroisk oppførsel under skytingen, fikk også besøk av den lokale sheriffen, Scott Israel.

Sheriffen la selv ut et bilde hvor han holder Borges i hånda.

- Sheriffen var beæret over å få besøke Anthony Borges (15) på sykehuset. Anthony ble skutt fem ganger. Heldigvis er han på bedringens vei, men han har en lang vei foran seg og må gjennom flere operasjoner. Vær så snill og bli med oss i en bønn en rask bedring for Anthony og alle de andre ofrene for denne grufulle kriminelle handlingen, skriver sheriffen på Twitter.

Både bestevennen Carlos Rodriguez, og faren Royer Borges forteller til ABC News om hvordan 15-åringen satte andres liv foran sitt eget da gjerningsmannen angrep skolen.

SØRGENDE: Søndag samlet pårørende og overlevende seg for å sørge etter skytemassakren i Florida. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock
SØRGENDE: Søndag samlet pårørende og overlevende seg for å sørge etter skytemassakren i Florida. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock Vis mer

- Ingen av oss visste hva vi skulle gjøre. Så han tok initiativ for å redde andre klassekamerater, forteller Rodriguez.

- Helten min

Anthony og andre klassekamerater stormet inn i et klasserom for å gjemme seg mens gjerningsmannen skjøt mot tilfeldige elever. Anthony skal ha vært den siste av om lag 20 elever som kom seg inn i klasserommet, og han skal ha stilt seg mellom kulene og andre klassekamerater. Rodriguez forteller at Anthony ble skutt mens han forsøkte å låse døra.

De andre i klasserommet kom fra hendelsen uten fysiske skader, mens Anthony ble skutt i ryggen og beina. Så ringte han faren.

- Han ringte meg og sa: «Pappa, noen skjøt meg i ryggen og beina». Han er helten min, forteller Royer Borges til ABC News mens tårene renner.

PROTESTERER: Jennifer Gennaro og andre foreldre og elever demonstrerte søndag utenfor Marjory Stoneman Douglas High School for strengere våpenlover. Foto: REUTERS/Jonathan Drake
PROTESTERER: Jennifer Gennaro og andre foreldre og elever demonstrerte søndag utenfor Marjory Stoneman Douglas High School for strengere våpenlover. Foto: REUTERS/Jonathan Drake Vis mer

Mens sheriffen og andre nå hyller og minnes ofrene i skoleskytingen, vokser sinnet mot USAs president, Donald Trump. Han anklages for «absurde» twittermeldinger og tonedøv oppførsel.

UTfordret GOA-leder: Nyhetsanker Richard Quest utfordret Erich Pratt, lederen av gruppen «Gun Owners of America», til å svare på hvordan man kan forhindre skoleskyting i USA. Se hva han mener er løsningen her. Video: CNN Vis mer Vis mer

Dro på fest

Trump og kona Melania tilbrakte bare 35 minutter fredag med ofrene på Broward Health North Hospital før de satte kursen mot Trumps luksuspalass, Mar-a-Lago.

Etter møtet med ofrene sa han nesten ingenting om dem som hadde mistet livet eller blitt hardt skadd, men skrøt av innsatsen til helsearbeiderne og politiet. Deretter lastet han opp et bilde av seg selv med politiansatte som bakgrunnsbilde på Twitter.

På bildet gliser presidenten og holder tommelen opp til tross for den grufulle hendelsen. Lørdag kveld tilbrakte presidenten i luksuspalasset sitt sammen med feststemte gjester. Også her ble han avbildet glisende og med tommelen opp.

Det har ikke uventet høstet en flom av kritikk.

- Hvordan kan du stå der og smile med tommelen opp når 17 amerikanere er blitt drept i en av nasjonens dødeligste skoleskytingene? skriver den demokratiske kongressrepresentanten Mark Pocan på Twitter.

SMILTE OG TVITRET: USAs president, Donald Trump, stilte smilende opp på bilder og tvitret anklager mot FBI. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
SMILTE OG TVITRET: USAs president, Donald Trump, stilte smilende opp på bilder og tvitret anklager mot FBI. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer

Twitter-flom

Seinere sendte han også ut en strøm av twittermeldinger hvor han blant annet hevdet at skytemassakren kunne vært unngått dersom FBI hadde brukt mindre tid på å etterforske mulige forbindelser mellom Trump-leiren og Russland under presidentvalgkampen.

- Veldig trist at FBI ikke oppdaget alle signalene som ble sendt ut fra skoleskytteren i Florida. Dette er ikke akseptabelt. De bruker altfor mye tid på å forsøke å bevise en russisk sammensvergelse med Trump-valgkampen. Det er ingen sammensvergelse. Gå tilbake til det grunnleggende og gjør oss stolte! skriver presidenten på Twitter.

Uttalelsen kommer etter at det ble kjent at FBI ble tipset om gjerningsmannen i januar, men at de ikke fulgte opp tipset slik de skulle.

En rekke av elevene på skolen reagerer sterkt på Twitter mot at Trump blander Russland-etterforskningen med skytemassakren. Det gjør også mange andre.

- Trump bruker drapet på 17 personer, som ble skutt ned på en skole, til å angripe FBI og forsøke å skape et politisk røykteppe for å redde seg selv i Russland-etterforskningen. Det er skandaløst. En av hans mest avskyelige twitter-meldinger, skriver forsker og Washington Post-spaltist, Brian Klaas, på Twitter.

VIL HA NASJONAL DEMONSTRASJON: Eleven Cameron Kasky fra skolen der skytemassakren skjedde, er blant initiativtakerne til en nasjonal marsj for strengere våpenlover. Foto: AFP PHOTO / RHONA WISE
VIL HA NASJONAL DEMONSTRASJON: Eleven Cameron Kasky fra skolen der skytemassakren skjedde, er blant initiativtakerne til en nasjonal marsj for strengere våpenlover. Foto: AFP PHOTO / RHONA WISE Vis mer

- Det er en absurd uttalelse. Faktum er at FBI sannsynligvis gjorde en forferdelig feil, og at folk må holdes ansvarlige. Men vi trenger lederskap fra presidenten. Dette er en stor mulighet til å bruke sunn fornuft når det gjelder bakgrunnssjekk, sier den republikanske Ohio-guvernøren, John Kasich, til CNN.

Elever mot Trump

Elever som overlevde skytingen i Florida har varslet at de vil arrangere en marsj til Washington 24. mars for å kreve strengere våpenkontroll.

- Vi mister livene våre mens voksne leker rundt, sier en av initiativtakerne, eleven Cameron Kasky fra Marjory Stoneman Douglas High School, til CNN.

Under en demonstrasjon i Fort Lauderdale fikk også presidenten så hatten passet fra elever som opplevde skytemassakren.

- Til alle politikere som tar imot penger fra NRA, skam dere! ropte tenåringen Emma Gonzalez.

I sin tale delte Gonzalez NRAs bidrag til Trump på antallet mennesker som har blitt drept av skytevåpen i USA så langt i år.

- Er det så mye disse menneskene er verdt for deg, Trump? spurte eleven.

Trump, som selv fikk 30 millioner dollar i valgkamphjelp fra våpenlobbyistene i National Rifle Association, har sagt lite om våpenkontroll etter skytemassakren i Florida. Han har imidlertid hevdet på Twitter at det er Demokratene som ikke vil ha våpenkontroll.

Seinere denne uka skal Trump etter planen møte elever og ansatte fra Marjory Stoneman Douglas High School for å lytte til deres erfaringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!