Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens Sør-Korea og Kina gløder, er Nord-Korea mørkelagt

Video fra verdensrommet viser oppsiktsvekkende kontrast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bor rundt 25 millioner mennesker i Nord-Korea, men på nattestid minner landet mest om et mørkt hav - midt mellom Sør-Korea og Kina.

I en fersk video publisert av NASA, der astronauter om bord på «International Space Station» (ISS) har filmet stort sett hele Øst-Asia, er kontrastene synlige.

Se videoen fra verdensrommet øverst i saken.

Hovedstad som landsby - Nord-Korea er omtrent helt svart sammenliknet med nabolandene Sør-Korea og Kina. Det mørke landet ser ut som et stykke hav som knytter sammen Gulehavet og Japanhavet. Hovedstaden ser ut som ei lita øy, selv om den har et innbyggertall på 3,26 millioner, skriver Nasa i en pressemelding.

Hovedstaden i Sør-Korea, Seoul, lyser opp som et eneste stort lysfelt, mens det lyset Pyongyang gir fra seg, tilsvarer lyset sørkoreanske landsbyer gir fra seg.

Ifølge The World Bank konsumerer hver enkelt Sør-Koreaner 10 000 KWh per år, mens hver enkelt Nord-Koreaner konsumerer 739 KWh per år.

I Norge konsumerer hvert menneske 23 000 KWh per år.

Årlig militærøvelse I går startet den årlige militærøvelsen mellom Sør-Korea og USA, som landene selv beskriver som forsvarstrening. Nord-Korea på sin side ser på dem som krigstrening.

I fjor truet diktaturlandet blant annet Seoul og Washington D.C. med atomkrig hvis ikke øvelsene ble avbrutt.

I år ser det derimot ikke ut til at Nord-Korea går like sterkt ut mot øvelsene, men dette ses likevel på som den tøffeste testen for forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. Kim Min-Seok, talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet, sa i dag at de ikke har merket noen provokasjoner fra Nord-Korea. 

- Per nå er det ingen uvanlige bevegelser fra Nord-Korea. Vi vil bare iverksette tiltak mot Nord-Korea hvis de kommer med provokasjoner, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!