LUKSUS: Stadig flere nordmenn velger å kjøpe luksuseiendommer på Mallorca for å nyte det gode liv. Foto: Norsk Megling International
LUKSUS: Stadig flere nordmenn velger å kjøpe luksuseiendommer på Mallorca for å nyte det gode liv. Foto: Norsk Megling InternationalVis mer

Turisthatet:

Mens spanjolene raser, sier 60 000 nordmenn at de vil kjøpe feriebolig. Mallorca er favoritten

Eiendommer på Mallorca er dyre, men stadig flere nordmenn velger å investere for å leve det gode liv på den spanske øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er blitt trendy å kjøpe eiendom på Mallorca, men det er dyrt å investere der i forhold til mange andre steder i Spania. Vi har solgt flere eiendommer på øya. Prisnivået ligger mellom 700 000 og en million euro for en treroms leilighet på 120 kvadratmeter, sier eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International.

Mallorca har fått en renessanse de siste åra. Tidligere var det flest tyskere som kjøpte eiendom der. Nå har nordmenn og andre fra Skandinavia kommet etter.

Den siste tida har lokale spanjoler på Mallorca demonstrert mot de sterkt stigende leieprisene. De legger mye av skylda på utlendinger som nordmenn, svensker og dansker som driver prisene oppover. Internasjonal talsmann Gerard Hau i miljøorganisasjonen Grup Balear d'Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB) har sagt til Dagbladet at arbeidsfolk har store problemer med å finne leiligheter som de er istand til å betale for.

VED SJØEN: Mallorca har ikke begrenset tilgang for nye eiendommer ved sjøen. Det gjør stedet ekstra attraktivt for nordmenn som ønsker å investere der. Foto: Norsk Eiendomsmegling International
VED SJØEN: Mallorca har ikke begrenset tilgang for nye eiendommer ved sjøen. Det gjør stedet ekstra attraktivt for nordmenn som ønsker å investere der. Foto: Norsk Eiendomsmegling International Vis mer

- Veldig attraktivt

- Vi registrerer at Mallorca er blitt veldig attraktivt. Store utbyggere selger leiligheter lenge før byggene står ferdige, men prisene er høye. For en del nordmenn med god økonomi som planlegger kjøp av eiendom i utlandet, står det mellom Italia, Frankrike og Mallorca, sier Agnar D. Carlsen.

Han minner om at Mallorca er en øy og at det derfor ikke er mulig å kjøre ut med bil, men at man er avhengig av båt eller fly. Norwegian har startet flyforbindelse dit, fra Torp flyplass.

Eiendomsanalytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier at antall nordmenn som planlegger kjøp i utlandet sank fra rundt 60 000 til 20 000 i 2015, sammenliknet med 2014. Det begrunnes med terrorfrykt og finanskrise.

- Høsten 2016 begynte interessen å komme tilbake og nå er antallet kommet opp i 60 000 igjen. Dette er folk som drømmer om å kjøpe eiendom i utlandet. Av disse vil kanskje 6000 realisere kjøp. I år tror vi at antallet realiserte kjøp i utlandet vil øke med 10 prosent, sier Øye.

Spania har i liten grad blitt berørt av terror. Prisene har vært lave en periode, men har begynt å ta seg opp igjen. Samtidig står euroen sterkt i forhold til norske kroner. Dette har likevel i liten grad påvirket nordmenns interesse for å investere i landet.

- Stabile kjøpere

Advokat og president Carmen Martinéz i Spansk-Norsk Handelskammer har registrert at et økende antall nordmenn har investert i eiendom i Spania de siste to åra.

- Det har skjedd samtidig som markedet i Trykia og Hellas har tørket inn. Nordmenn har forsåvidt vært stabile kjøpere hele tida, men vi ser at stadig flere realiserer kjøp nå. I tillegg til Mallorca er Barcelona by blitt et attraktivt sted å investere for nordmenn. Det er nytt, og litt overraskende ettersom det er høye priser der i tillegg til politisk uro fordi Catalonia ønsker å rive seg løs fra Spania, sier Carmen Martinéz.

Eiendomsmegler Agnar D. Carlsen har et anslag som tilsier at eiendomsprisene i Spania har gått ned med 25 til 40 prosent fra 2007 og fram til i dag.

- Markedet er i ferd med å stabilisere seg og det er begrenset med nye igangsatte prosjekter i Spania, sier han.

.