Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens Trump holdt sin skattetale, hadde børsen sitt største fall siden finanskrisen

Mandagens Dow Jones-fall var det største på én dag siden finanskrisen i 2008, ifølge BBC.

BØRSFALL: Mandagens Dow Jones-fall var det største på en dag siden finanskrisen i 2008, ifølge BBC. Indeksen endte ned over 4,6 prosent mandag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
BØRSFALL: Mandagens Dow Jones-fall var det største på en dag siden finanskrisen i 2008, ifølge BBC. Indeksen endte ned over 4,6 prosent mandag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dow Jones-indeksen endte ned over 4,6 prosent mandag etter kraftig børsfall i USA.

Det var det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008, ifølge BBC.

Den industritunge Dow Jones-indeksen endte ned 1175 poeng i løpet av dagen, og stoppet til slutt på 24 346,13 poeng. Det er omtrent samme nivå som for en måned siden.

Raste mens Trump talte

Mens børsen stupte mandag, gikk president Donald Trump på scenen i Ohio. Ifølge det amerikanske nettstedet The Hill falt Dow Jones-indeksen hele 500 poeng, fra 25 000 til 24 500, bare mens presidenten holdt talen om sin skatteplan.

- Lønningene deres går opp, skatten deres går ned. For første gang på lenge er fabrikkene våre på vei tilbake. Alt er i ferd med å komme tilbake, også de fire magiske ordene: Made in the USA, sa Trump i sin tale mandag.

Etter at investorene har sørget for en rekke nye børsrekorder i USA de siste månedene, begynte markedene å falle forrige uke.

BØRSFALL: Dow Jones-indeksen endte ned over 4,6 prosent mandag etter kraftig børsfall i USA. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
BØRSFALL: Dow Jones-indeksen endte ned over 4,6 prosent mandag etter kraftig børsfall i USA. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

Fredag falt alle de tre toneangivende indeksene over 2 prosent. Det kraftige fallet forklares blant annet med frykt for at det sterke arbeidsmarkedet vil få sentralbanken til å øke renta raskere enn ventet.

Markedene har steget kraftig det siste året, og selv med nedgangen i dag er indeksene fortsatt på et høyt nivå.

Bank-aksjer er gjenstand for det største fallet. Også i Europa og Asia falt aksjekursene markant mandag.

- En normalisering

- Jeg er egentlig overrasket over at det ikke har skjedd tidligere. På kort sikt er dette en korreksjon etter at renten har steget i USA som følge av makrotall som tyder på at inflasjonen nå kommer, sier DNB Markets meglersjef Thomas Breivik til DN.

Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen understreker at børsen nå faller etter en ekstraoridinær stigning.

- Det er en normalisering, men det betyr heller ikke at faren er over, sier Andreassen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!