Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens Trump nå snakker om diplomati, lekker staben hans info om USAs militære Nord-Korea-planer

Donald Trump har roet ned sin krigerske tone overfor Nord-Korea, men diktator-Kims regime lover at de aldri kommer til å stoppe med atomtestene.

ARTILLERIØVELSE: Det så nesten ut som en scene fra et dataspill da det isolerte diktaturet tirsdag feiret 85-årsjubileet til landets hær. Blant annet ble 300 artillerikanoner plassert i tre lange rekker på stranda. På synkronisert vis fyrte de løs. Foto: NTB Scanpix
ARTILLERIØVELSE: Det så nesten ut som en scene fra et dataspill da det isolerte diktaturet tirsdag feiret 85-årsjubileet til landets hær. Blant annet ble 300 artillerikanoner plassert i tre lange rekker på stranda. På synkronisert vis fyrte de løs. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea kommer «aldri til å slutte» med sine atomvåpentester så lenge USA fortsetter å «handle aggressivt». Det er dagens beskjed fra den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, melder CNN.

De siste ukene har Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump vært i ordkrig med hverandre. Spenningene har vært høyere enn på svært lenge, så høye at eksperter med seriøse miner har regnet på sannsynligheten for atomkrig.

Etter et møte med alle USAs 100 senatorer i går, åpnet Donald Trump plutselig opp for diplomatiske forhandlinger med Nord Korea.

I en uttalelse fra Det hvite hus het det i går at Trump ville forsøke å presse nordkoreanerne - både økonomisk og diplomatisk - til forhandlingsbordet.

Det er i alle fall den offisielle linja.

Lekkasjer

Før møtet kom det nemlig en dramatisk melding fra nyhetsbyrået Reuters. I meldingen het det at Det hvite hus skal ha vurdert å plassere Nord-Korea på en terrorliste. Reuters siterte en høytstående anonym tjenestemann i Det hvite hus.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Det var det ingenting i uttalelsen fra Det hvite hus etter møtet med senatorene som skulle tilsi at USA vurderte.

Samme dag, mens senator-møtet pågikk, fortalte en høytstående tjenestemenn i Det hvite hus flere medier at Trump nå jobbed med å forberede potensielle eventuelle militære tiltak.

Opplysningene ble gitt mot lovnader om anonymitet, skriver Time.

I natt ble den tilsynelatende tosidige løpet også gestaltet av Trump av selv. I et intervju med Reuters sa presidenten at det er mulig å se for seg en «stor, stor konflikt med Nord-Korea», men at han foretrekker en diplomatisk løsning.

Kaller atomtestene «viktig»

- Så lenge USA fortsetter å handle aggressivt, kommer vi aldri til å slutt med atom- og missiltester, sier Sok Chol Won til CNN.

Sok er egentlig direktør for Nord-Koreas institutt for menneskerettigheter, men fikk fullmakter av det nordkoreanske regimet til å kommentere den spente tida med USA, ifølge CNN.

- Atomtestene er en viktig del av våre stadige anstrengelser for å styrke våre kjernefysiske evner, sier Sok.

Eksplosiv markering

Det var knyttet stor spenning - og frykt - til om Nord-Korea ville benytte den nordkoreanske hærens 85-årsdag til å gjennomføre enda en atomprøvesprengning. Atomsalutten uteble, men etter ordre fra Kim selv ble jubileet likevel markert på eksplosivt vis.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Blant annet ble 300 artillerikanoner plassert i tre lange rekker på stranda. På synkronisert vis fyrte de lys.

Video fra øvelsen ble vist av landets statlige TV-kanal KRT. Bilder derfra ble distribuert av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag.

En representant for nord-koreanske myndigheter sier til CNN at hendelsen var den største militærøvelsen i landets historie, og at den omfattet 300 artillerikanoner.

Den er en påminnelse om at det ikke bare er atomvåpen og langdistanseraketter som utgjør en trussel fra den isolerte kommuniststaten. De kan også gjøre enorm skade mot tett befolkede områder i Sør-Korea med konvensjonelt artilleri.

60 METER FRA GRENSA: USAs visepresident Mike Pence reiste uannonsert til den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Pence skal selv ha et ønske om å se med egne øyne hvordan situasjonen er og få informasjon fra militærpersonell på stedet. Video: CNN Vis mer