TOPPMØTE: Tirsdag skal Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg. Det er knyttet høye forventninger til hva som kommer ut av møtet - og hva det vil betyr for samarbeidet mellom Russland og Tyrkia. Foto: Cem Oksuz / AFP Photo / NTB Scanpix
TOPPMØTE: Tirsdag skal Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg. Det er knyttet høye forventninger til hva som kommer ut av møtet - og hva det vil betyr for samarbeidet mellom Russland og Tyrkia. Foto: Cem Oksuz / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Mens Tyrkias forhold til USA blir kjøligere, reiser Erdogan til Russland

At Putin og Erdogan blir enige, er imidlertid ingen selvfølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Tyrkia er en viktig samarbeidspartner for Russland og det er veldig sterke økonomiske bånd mellom de to landene.» NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski

(Dagbladet): Tirsdag møtes to ubestridte ledere og verdenskjemper i St. Petersburg.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reiser på sitt første utenlandsbesøk etter kuppforsøket og skal besøke ingen ringere enn Vladimir Putin.

Mang en gang har de to landene vært fiender, men tirsdag skal Erdogan og Putin møtes for å samarbeide. Og det på et tidspunkt hvor Tyrkias forhold til USA stadig blir kjøligere.

I et intervju med det statlige russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS, gjengitt blant annet hos Al Arabiya, sier Erdogan at han ser fram til samtaler med «sin venn Putin».

- Det vil bli et historisk besøk, en ny start. Det vil bli en ny start for våre bilaterale relasjoner. Landene våre vil ha mye med hverandre å gjøre, sier Erdogan i intervjuet.

Forholdet mellom Putin og Erdogan har vært iskaldt etter at Tyrkia i november i fjor skjøt ned et russisk kampfly etter det tyrkerne sa var en rekke russiske grensekrenkelser i lufta etter at Russland kastet seg inn i den syriske borgerkrigen.

Men etter kuppforsøket i Tyrkia trenger Erdogan tydeligvis de støttespillerne han kan få.

- For Erdogan er dette møtet med Putin så absolutt en mulighet til å gi et signal til Tyrkias samarbeidspartnere i Vesten om at de kan ha andre strategiske muligheter, sier Sinan Ulgen, tidligere tyrkisk diplomat og analytiker ved tenketanken Carneige Europe, til Reuters.

Mens spekulasjonene raser, har Tyrkia nektet for at besøket betyr at de vil snu ryggen til NATO og gå mot Russland.

- Tyrkia er en viktig samarbeidspartner for Russland og det er veldig sterke økonomiske bånd mellom de to landene, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

- Tyrkia har et veldig stort behov for å få fart på handelen igjen. Økonomisk er de i en ganske presset situasjon, og jeg tror dette er et forsøk på å gjenopprette handelsforbindelser, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen, som er postdoktor ved Universitetet i Oslo.

To ulike verdener møtes

Wigen sier Tyrkia føler seg veldig alene akkurat nå, og at å forbedre relasjonene med Russland kan være et forsøk på legge press på amerikanerne. At Tyrkia kan vise at de har andre alternativer, og at de ikke «er desperate etter amerikanernes vennskap».

- Både Erdogan og Putin mener at de liberale normene og verdiene fra Vesten ikke egner seg for Tyrkia og Russland, og mener Vesten prøver å være hegemoniske, sier NUPI-forsker Godzimirski.

- De oppfatter Vesten som altfor liberalt og råttent, og Erdogan går i bresjen for mer konservative holdninger basert i islam, mens Putin prøver å gjenopplive gamle russisk-ortodokse verdier og bygge samfunnet på det, sier Godzimirski.

Men sikkerhetspolitisk ligger Tyrkia og Russland i to ulike verdener. Mens Tyrkia er et viktig NATO-land og har NATOs nest største militære styrke, har Russland bygd opp sin egen sikkerhetspolitiske sfære i øst.

- Sånn sett er ikke Tyrkia en naturlig samarbeidspartner for Russland. Russland har jo også hatt et tett samarbeid med Hellas og Serbia, som Tyrkia har et anstrengt forhold til. De to konkurrerte veldig mye om innflytelse på Balkan og begge to har opplevd at storstatsprosjekt de har satset på, har gått i oppløsning, sier Godzimirski i NUPI.

Konfliktene går helt tilbake til krigene som raste mellom Russland og Det osmanske riket, før Det osmanske riket kollapset og det moderne Tyrkia ble grunnlagt i 1923.

Også i dag står flere kriger og kriser i veien for et nært samarbeid mellom Tyrkia og Russland.

1. På ulike sider av Syria-krigen

Ifølge Kreml står Syria på toppen av lista når de to lederne skal møtes. Russland er en av de næreste allierte til Syrias president Bashar al-Assad, og siden Russland gikk inn i krigen på hans side i høsten 2015, har Assad gjort store framskritt.

Men Tyrkia støtter opprørerne. Tyrkia har koordinert Higher negotioating council (HNC), en av de største alliansene av opprørsgrupper i Syria, og støtter i tillegg turkmenske opprørsgrupper i landet.

- Det som har vært problemet er Tyrkias fiendskap til Assad, og at Tyrkia har støttet opprørere i Syria, og særlig da turkmenerne. Også har Russland bombet disse turkmenerne, sier Wigen til Dagbladet.

Det var også bakteppet da Tyrkia trykket på den røde knappen og skjøt ned et russisk jagerfly i november i fjor, en maktoppvisning som sendte sjokkbølger utover verden.

2. Flyet - og alle problemene som fulgte

I uka før Tyrkia skjøt ned det russiske flyet, hevdet de at russiske fly hadde bombet turkmenske landsbyer inne i Syria, landsbyer som ligger helt på grensa til Tyrkia.

Tyrkia kalte inn den russiske ambassadøren på teppet og skal ha sagt at det ville få «alvorlige konsekvenser» dersom turkmenske grupper ble bombet igjen.

To dager seinere skjøt Tyrkia ned det russiske flyet.

Russland stoppet salg av alle turistreiser til Tyrkia og stoppet importen av alle jordbruksprodukter. Forholdet har vært iskaldt.

Så, i juni, ba Erdogan plutselig om unnskyldning.

- Tyrkia er en av de viktigste importørene av russiske energiforsyninger og veldig mange russiske turister kommer til Tyrkia for å feriere. Tyrkia er veldig avhengig av at russiske turister kommer og bruker pengene sine der, spesielt nå som mange vestlige har kansellert sine turer til Tyrkia. Russland har tradisjonelt også vært viktig for eksport av tyrkiske jordbruksprodukter, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski.

3. Kaukasus-problemene

En tredje konflikt som står i veien for et nærere samarbeid er utbryterregionen Nagorno-Karabakh, som ligger mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Russland støtter Armenia - som har gitt våpen og støtte til et uavhengig Nagorno-Karabakh, mens Aserbajdsjan mener regionen tilhører dem. Aserbajdsjan støttes av Tyrkia.

Som Syria-krigen er dette en konflikt uten noen utsikt til løsning - og med steile fronter. I det russisk-vennlige Armenia er grenseovergangene til både Aserbajdsjan og Tyrkia stengt. I april krevde nye sammenstøt i Nagorno-Karabakh livene til 30 soldater.

Dette er puslespillet av konflikter som blir bakteppet når Putin og Erdogan møtes. Likevel søker de samarbeid, blant annet på turisme og energiforsyning.

- Møtet er et forsøk på å glatte over konflikten som oppsto etter at flyet ble skutt ned, og å komme tilbake til normalen, sier Godzimirski i NUPI.

BLE SKUTT NED: Et russisk jagerfly ble i november skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sa de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sa russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa.
BLE SKUTT NED: Et russisk jagerfly ble i november skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sa de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sa russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa. Vis mer

- De skal sikkert komme med en erklæring, som jeg tror kan være litt kritisk til Vesten, men jeg tror ikke dette møtet vil være et gjennombrudd. Jeg tror det blir et møte for å komme tilbake til normalen, sier NUPI-forskeren.

- Det politiske bakteppet tilsier at det kan være områder hvor Tyrkia og Russland møtes. Det som ikke er realistisk, er imidlertid å se Russland som et strategisk alternativ til Tyrkias anker i Vesten. Tyrkia er og blir en vestlig alliert, sier Ulgen i Carnegie Europe til Reuters.