Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

... mens Ullmann til Latin-Amerika med norske filmer

Med Liv Ullmann som frontfigur skal norsk filmbransje presentere seg i Latin-Amerika. I dag åpner en norsk filmturné i Santiago, Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt til juni neste år, skal de norske filmene «Kristin Lavransdatter», «Kjærlighetens kjøtere», «Ti kniver i hjertet», «Over stork og stein», «Eggs», «Drømspel» og «Døden er et kjærtegn» gå på kino i Latin-Amerika.

Seks kortfilmer er også med på turen.

«Eksotisk»

Men Norge er fortsatt et land for spesielt interesserte, kanskje særlig i Latin-Amerika, så det er bare snakk om visninger på offentlig drevne cinemateker - ikke de store salene der Stallone og Schwarzenegger samler folket.

- Dette er den eneste måten å få vist film som ikke er importert av de store distributørene. Dansk og fransk filmindustri gjør det på samme måte, sier Jan Erik Holst i Norsk Filminstitutt.

Det at Norge er et lite land på den andre siden av jordkloden, anser han som en fordel.

- Alt som er norsk og nordisk anses som eksotisk.

Skal selge

Selv om turneen smykkes med vendinger som «stor betydning for kjennskapet til fellestrekkene i kunst og kultur i fjerntliggende kontinent», har den også en kommersiell målsetting.

- Vi vil sette inn salgsframstøt underveis og har et klart siktemål om å få noen av filmene plassert på TV og til vanlig kinovisning, sier Holst.

Av de filmene som skal vises, er det bare «Kjærlighetens kjøtere» som har ordinær kinodistribusjon i Latin-Amerika.

17 byer

Liv Ullmann vil være til stede når filmene kommer til Buenos Aires, Montevideo og Sao Paulo. I alt 17 byer i Chile, Argentina, Uruguay, Brasil, Peru, Colombia, Venezuela, Costa Rica, Nicaragua og Mexico står på turnéprogrammet. Der Liv Ullmann ikke er, vil en annen regissør kaste glans.

Filmturneen er et samarbeid mellom Norsk Filminstitutt og Utenriksdepartementet. Liknende reiser ble foretatt i 1992 og 1994/95.