<strong>SUPERRÅDGIVER:</strong> Jared Kushner (t.h.) er Donald Trumps svigersønn og har fått en usedvanlig stor portefølje av ansvarsområder som presidentens seniorrådgiver. Det var også han som tok imot utenriksminister Børge Brende da han kom til Det hvite hus. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
SUPERRÅDGIVER: Jared Kushner (t.h.) er Donald Trumps svigersønn og har fått en usedvanlig stor portefølje av ansvarsområder som presidentens seniorrådgiver. Det var også han som tok imot utenriksminister Børge Brende da han kom til Det hvite hus. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Mens USA og Nord-Korea holder samtaler i Norge, diskuterte Brende situasjonen med Trumps svigersønn

Brende møter både Russlands og USAs utenriksministre i Alaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK/WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Asiatiske medier meldte mandag kveld at representanter fra Nord-Korea og USA skal holde samtaler i Norge. Tirsdag bekrefter også Sveriges FN-ambassadør Olaf Skoog at det er pågående samtaler i Norge.

Mens USA og Nord-Korea holder samtaler i Norge, diskuterte Brende situasjonen med Trumps svigersønn

Norske myndigheter vil imidlertid ikke bekrefte dette, men utenriksminister Børge Brende legger ikke skjul på at Nord-Korea var et viktig tema da han besøkte Det hvite hus.

Bekrefter ikke

- Vi har verken bekreftet eller ikke bekreftet disse samtalene. Det gjør vi ikke med konkrete fred- og forsoningsoppdrag. Generelt er det helt avgjørende at situasjonen i Nord-Korea igjen kommer inn i et politisk og diplomatisk spor. Alle som kan bidra med det, bør bidra, sier Norges utenriksminister, Børge Brende (H), til Dagbladet.

Tirsdag møtte han Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, og presidentens svigersønn og seniorrådgiver, Jared Kushner.

  • 11. mai holdes det tiende utenriksministermøtet i Arktisk råd, i Fairbanks i Alaska. Ministermøtene finner sted annethvert år.
  • Møtet i Fairbanks markerer slutten på USAs formannskap. Finland overtar nåformannskapet og presenterer sine planer for de neste to årene.
  • Arktisk råd samler de arktiske statene Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA. I tillegg deltar representanter for arktiske urfolksgrupper, deriblant samene, og en rekke observatører.
  • På møtet vil ministrene undertegne en avtale om fremme av forskningssamarbeid om Arktis. De vil også motta rapporter fra arbeidsgruppene i Arktisk råd om blant annet klima, biomangfold og økonomisk utvikling, og på grunnlag av disse bli enige om målsettinger og tiltak.
  • Møtet vil bli preget av at det finner sted mens den nye amerikanske administrasjonen gjennomgår Parisavtalen om klima. President Donald Trump har uttrykt sterk skepsis til avtalen.

(Kilde: NTB, UD)

- Vi må sikre at denne konflikten ikke eskalerer, og at vi får satt oss ned ved forhandlingsbordet for å finne politiske løsninger slik at vi ikke ser en videreutvikling av Nord-Koreas atomprogram, sier Brende.

- Hva slags respons fikk du fra Trump-administrasjonen?

- Jeg fikk positive signaler tilbake fra Kushner og McMaster om at vi må forsøke å få det inn på et politisk spor.

Til Alaska

Han stoppet i den amerikanske hovedstaden på vei til Fairbanks i Alaska. Der skal han delta på utenriksministermøtet i Arktisk råd. Onsdag kveld skal han dermed spise middag med både Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, og USAs utenriksminister Rex Tillerson. Men han frykter ikke at det kan bli en anspent affære selv om Trump i april hevdet at forholdet til Russland var på et lavmål.

Både Tillerson og Trump møtte Lavrov i Washington D.C. før møtet i Alaska.

- De forsøker å finne områder hvor de kan finne sammen, også er det områder hvor de rett og slett er uenige. Jeg tror det som kommer til å stå på dagsordenen er Nord-Korea og situasjonen rundt Kim Jong-uns atomprogram samt Syria og Ukraina, sier Brende til Dagbladet.

Ikke forplantet seg til Arktis

Faktisk mener Brende at situasjonen mellom Russland og de andre partene i Arktisk råd er bedre nå enn under utenriksministermøtet i Canada for to år siden. Den gangen hadde Russland nettopp gått inn i Ukraina, og Lavrov kom ikke til møtet.

- Nå er han både invitert og kommer. Det er positivt. Konfliktene vi opplever ellers har ikke forplantet seg til Arktis. Det er positivt. Slik bør vi også forsøke å holde det, sier Brende.

<strong>I USA:</strong> Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Er det fare for at Norge og arktiske områder kan bli en brikke i en ny kald krig?

- Ikke sånn jeg ser det nå. Tvert imot opplever jeg at man samarbeider relativt godt i nord.

- Hvorfor har ikke konfliktene forplantet seg til arktiske strøk?

- Alle føler at de har en egeninteresse av å samarbeide. Det er enorme ressurser i området. Det samarbeidet bør være basert på et internasjonalt regelverk. Havretten og folkeretten har vært kjørereglene alle har følt seg tjent med, sier Brende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer